Valér
4 °C
8 °C

Idén is a Várba menne a Vér és Becsület

2004.01.30. 06:52
A Pajzs Szövetség "forradalmat" szervez, amellyel március 14-én a kormány lemondását, a parlament feloszlatását és az unióból való kihátrálást szeretnék elérni. A kezdeményezéssel egyelőre sem az ügyészség, sem a rendőrség nem foglalkozik - írja a Magyar Hírlap. A Kossuth térre összehívott demonstrációra több mint félmillió embert várnak a szervezők. A hatóság egyelőre nem engedélyezte a megmozdulást, de a nemzetbiztonsággal karöltve kísérik figyelemmel a szélsőséges szervezetek tevékenységét.
"A pártok a Fidesztől az MSZP-ig becsapták a választókat, és fel akarják adni az ország függetlenségét"- állítja Halász József, a Pajzs Szövetség elnöke, aki szerint mindezt csakis egy "minőségi forradalom" akadályozhatja meg.

A 2001-ben alakult mozgalom decemberben hirdette meg a jelenlegi rendszer megbuktatását célzó akciót, saját szavukkal élve a "magyar feltámadást". "Ez a demonstráció több lesz egy egyszerű tüntetésnél. Itt az idő, hogy az ellenállási jogunkat is gyakoroljuk" - idézi a Magyar Hírlap a közelmúltban a Hír Tv-nek nyilatkozó Halászt.

Leverhetik

A pajzsosok területfoglalási engedélye csak csütörtökön érkezett meg a rendőrségre, így egyelőre nem tudni, hogy a hatóság engedélyezi-e vagy betiltja a megmozdulást. Annyi bizonyos, hogy a tiltó határozat ellenére megtartott demonstráció ellen a törvény teljes szigorával fellépnek a hatóságok - mondta a Magyar Hírlapnak az Országos Rendőr-főkapitányság illetékese.

A rendőrség egyébként a társszervekkel, köztük a titkosszolgálatokkal karöltve igyekszik figyelemmel kísérni a szélsőséges hazai szervezetek működését, látókörükből így nem maradt ki a Pajzs Szövetség sem, a mozgalom kezdeményezéséről már korábban értesültek a hatóságok.

A Vér és Becsület is

A Vér és Becsület nevű szervezet is demonstrációra készül. Ők a hagyományos, néhány száz főt vonzó becsület napi megemlékezést akarják megtartani a Várban.

Az akciók engedélyezésében egyre nagyobb felelőssége lesz a rendőrségnek - írja a Magyar Hírlap -, mivel a Tilos Rádió elleni tüntetés óta már a jobboldalon is sokan gondolják úgy: többé nem lehet békés demonstrációt tartani.