Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Katasztrofális helyzetben a katasztrófavédelem

2003.04.25. 21:36
A lakosság számára a paksi atomerőműben bekövetkező esetleges vészhelyzetre a megyei katasztrófavédelem nyilvántartása szerint mindössze 30 ezer korszerű légzésvédelmi eszköz áll rendelkezésre, azonban ezek is lejárt szavatosságúak, jelentette ki a Tolna Megyei Közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője.
Koltai Tamás pénteken, szekszárdi tájékoztatóján annak kapcsán szólt a védőfelszerelések számáról és állapotáról, hogy a frakció nem találja megfelelőnek a lakosság tájékoztatását az atomerőmű április 11-i üzemzavaráról. Koltai Tamás elmondta, hogy a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság februárban tartott beszámolója kapcsán minden polgármester és országgyűlési képviselő szöveges értékelést kapott, annak melléklete tartalmazza az adatokat.

Demonstrálnak
Tiltakozó demonstrációt tartott a paksi atomerőműben bekövetkezett üzemzavar miatt a Magyar Demokrata Fórum kalocsai szervezete pénteken. Farkas Lajos, az MDF városi elnöke az egybegyűlt mintegy 100 résztvevő előtt közölte, az üzemzavarról a lakosság későn kapott tájékoztatást, és akkor is ellentmondásosan. Demonstrációjuk célja, hogy elérjék, a lakosság minden esetben kapjon pontos és őszinte tájékoztatást az atomerőműben történekről. A demonstrálók egyben követelték azt is, hogy az atomerőmű 30 kilométeres körzetében élők kedvezőbb díjszabással kapják az áramot, ellensúlyozásául annak a veszélyhelyzetnek, amit kénytelenek elviselni. Tudomásuk szerint ez az ígéret az erőmű építésekor elhangzott, a lakosság akkori esetleges tiltakozásának leszerelésére.
Lejárt szavatosság

Eszerint mintegy 60 ezer légzésvédelmi eszköz áll a lakosság rendelkezésére, ennek fele úgynevezett menekülőkámzsa, amely korszerű szűrőberendezéssel van ellátva, azonban szavatosságuk lejárt. Az eszközök másik felét húszéves, szintén lejárt szavatosságú gázálarcok teszik ki.

A képviselő közlése szerint a sugárzás ellen védő felsőruházat, azaz bőrvédelmi eszközök nincsenek a megyében, mindössze 100 áll rendelkezésre a mentésben résztvevő katasztrófavédelmi szakemberek számára. "Az úgynevezett polgári védelmi kézi sugármérő berendezések rendkívül elavultak, ráadásul nem is hitelesítettek, innentől kezdve a polgári védelem a mozgó mérésekkor legfeljebb csak tendenciákat tud mérni" - fűzte hozzá. Reméli, hogy nem ez a legfőbb oka annak, hogy a tájékoztatás, a felkészítés hiányosságokat mutat.

Meg kell hosszabbítani

Az MTI megkeresésére Gergelics István alezredes, a megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese az adatok valóságtartalmát megerősítette. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, a helyi számadatokat ugyan nem ismeri, a megoldás azonban egyszerű, a menekülőkámzsák szavatossági határidejének meghosszabbítását a gyártótól kell kérni.

Amíg az átvizsgálás, majd a meghosszabbítás vagy csere megtörténik, a szükséges kontingenst a központi raktár a megye rendelkezésére bocsátja. Dobson Tibor hangsúlyozta, katasztrófahelyzetben ezekre az eszközökre csak kimenekítés esetén, annak idejére van szükség, és a lakosságnak csak azt a részét érinti, akik a baleset idején a veszélyeztetett szektorban tartózkodnak. Az elsődleges feladat a lakosság riasztása, majd tájékoztatása arról, hogy elzárkózásra, kimenekítésre vagy kitelepítésre lesz szükség.

Mindez a távolság, a szélirány és a szélsebesség függvénye, a káros anyag kiszóródása ugyanis sohasem egyszerre a teljes területen, azonos időben és azonos mennyiségben történik, hanem sávosan. Hozzáfűzte, hogy a bőrvédelmi ruházatra csak azoknak a szakembereknek van szükségük, akik a lakosság kimenekítését végzik, azaz nem hagyják el a veszélyeztetett területet.