József, Bánk
-6 °C
0 °C

Medgyessy: Nyugodjatok meg, fiúk!

2003.04.28. 16:00
A legnagyobb hiba, amit a kormány elkövethet az az, hogy nem ad korrekt tájékoztatást a Pakson történtekről - jelentette ki Áder János. A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormányfő pökhendi, nagyképű és lekezelő válaszokat adott az általa feltett napirend előtti kérdésekre. A fideszes politikus szerint ugyanis a kormányzat olyan alapvető kérdések megválaszolásával maradt adós, mint hogy közölje mi okozta az atomerőműben bekövetkezett balesetet.
Áder János az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában azt kérdezte: mikor tudhatja meg a közvélemény a Paksi Atomerőműben történt súlyos üzemzavarral kapcsolatos teljes igazságot. Medgyessy Péter válaszában az üggyel kapcsolatos tájékoztatást pontosnak és korrektnek nevezte.

Pontos ok

A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: a Pakson élők és a nyilvánosság április 11-e óta várja, hogy az üzemzavar pontos okait megtudják. - Mikor tudhatják meg, hogy emberi mulasztás vagy technológiai probléma okozta-e az üzemzavart, s mikorra történhet meg annak teljes elhárítása? - tette fel a kérdést Áder János. Jelezte, tíz nappal ezelőtt hét további kérdést juttatott el a miniszterelnökhöz, amelyekre a mai napig nem érkezett válasz. A Paks 30 km-es körzetében lévő települések önkormányzati vezetői csak 11-én kaptak egy tájékoztató sms-t, de azóta mást nem. Az erőmű 10 hónapja kinevezett igazgatója, Kovács István szintén nem látogatott el az eset helyszínére, a 2-es blokkhoz. A fideszes honatya úgy vélekedett: az üzemzavar ráirányítja a figyelmet az atomerőmű készülőben lévő privatizációjára is, s intő jel arra nézve, hogy a cégnek állami kézben kell maradnia.

Rosszindulat- és elfogultság-sugárzás

Medgyessy Péter miniszterelnök rámutatott arra, hogy egy ilyen ügyben a tájékoztatásnak szigorú szabályai vannak, amelyeket az atomerőmű betartott, tájékoztatása korrekt, pontos, elfogulatlan volt. A kormányfő hozzátette: abban a percben, amikor a szakemberek további ismeretekhez jutnak az üzemzavar pontos okairól, megfelelő módon tájékoztatni fogják a közvéleményt. Medgyessy az ellenzék padsoraiban zúgolódokat "Nyugodjatok meg, fiúk!" felszólítással intette csendre. Medgyessy szerint az atomerőmű vezetője ott járt a helyszínen, mindenről tájékozódott és megtette a megfelelő intézkedéseket. A kormányfő hozzátette: "ami a sugárzást illeti, képviselő úr, úgy gondolom, itt egy sugárzás van csak: a rosszindulat és az elfogultság. És úgy gondolom: ez a fajta sugárzás tényleg veszéllyel jár".

Pökhendi, nagyképű és lekezelő

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormányfő pökhendi, nagyképű és lekezelő módon válaszolt a kérdéseire. Áder szerint a Pakson bekövetkezett baleset óta egyetlen kormánytag sem érezte úgy, hogy a helyszínen kéne tájékozódnia, Medgyessy Péter pedig húsvéti szabadságát töltötte Olaszországban. Mint mondta, a legnagyobb hiba, amit a kormány elkövethet az az, hogy nem ad korrekt tájékoztatást. Az ellenzéki politikus szerint a parlamentben elhangzott beszédében olyan kérdéseket tett fel a miniszterelnöknek, amelyek az elmúlt hetekben a sajtóban megjelentek.