Kornélia
-1 °C
15 °C

Kitakarították a Paksi Atomerőművet

2003.05.04. 19:10
Befejeződött a nagytakarítás a Paksi Atomerőmű 1. és leállított 2. blokkjának közös reaktorcsarnokában - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője az MTI-vel vasárnap. Kováts kijelentette: Pakson nem volt semminemű katasztrófa.
Kováts Balázs utalt rá, hogy a részvénytársaságnál a nagytakarítást egy héttel ezelőtt rendelték el, hogy megtisztítsák a reaktorcsarnokot a karbantartás és a 2. blokk tisztítómedencéjénél történt súlyos üzemzavar során a felületekre rakódott radioaktív szennyeződésektől. Kováts Balázs beszámolt arról, hogy szakértői csoportok elemzik a sérült fűtőanyag-kötegeket tartalmazó mosótartály leválasztását, valamint a sértetlen 2. blokktól való teljes elszigetelését.

Nem volt katasztrófa

A tájékoztató központ vezetője sajnálatosnak nevezte, hogy a nemzetközi sajtóban az elmúlt időszakban megalapozatlan hírek és vádak jelentek meg a Paksi Atomerőműnél történt üzemzavarral kapcsolatban. Szavai szerint a történteket több helyütt az utóbbi évek legsúlyosabb eseményeként állították be, párhuzamot vonva súlyos katasztrófákkal. - Pakson nem volt semminemű katasztrófa, sem maghasadáson alapuló láncreakció, ennek lehetőségét már a tervezési szakaszban két, független biztonsági elemzés is kizárta - szögezte le. Az üzemzavart követően két magyar kutatóintézet számításai megerősítették: ilyen helyzet nem állt és nem áll fenn. A tisztítótartály biztonságosan ellenőrzött, a fűtőelemek megfelelően hűtött állapotban vannak a vízmedence alján.

Kováts Balázs megjegyezte, hogy a világban a nukleáris eseményskála (INES) 1991-es bevezetését követően összesen huszonkét 3. fokozatú súlyos üzemzavar és Japánban egy 4. fokozatú baleset történt. - A Paksi Atomerőmű a leghatározottabban visszautasítja a minden alapot nélkülöző, valótlan állítások közlését, amelyek a hazai és a nemzetközi közvéleményt szándékosan félrevezetik - hangsúlyozta.

A paksi üzemzavar kronológiája, az ezt követő események, közlemények, továbbá az összefoglaló tájékoztató magyar és angol nyelven is olvasható az erőmű honlapján.