Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Miniszterek a paksi atomerőműben

2003.06.01. 17:10
Míg a gazdasági miniszter a jelenlegi stabilitás megőrzését és a biztonságérzet helyreállítását tartotta legfontosabb feladatnak paksi látogatásán, addig Koltai Tamás, a Fidesz Tolna megyei elnöke azonnali beavatkozást sürgetett a kialakult helyzettel kapcsolatban. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy igenis vannak kockázatok. Az Energi Klub közleménye a rotyogó nukleáris levesről.
A gazdasági miniszter a paksi üzemzavarral kapcsolatban a jelenlegi stabilitás megőrzése mellett a legfontosabb teendőnek a biztonságérzet helyreállítását, a kölcsönös bizalom megteremtését tartja, aminek a szakhatóság és a környezetvédők "sűrű ellenőrzése" az alapja, valamint a nyilvánosság biztosítása.

Nő az atomenergia hivatal függetlensége

A paksi atomerőműben a környezetvédelmi miniszterrel, Persányi Miklóssal tett közös vasárnapi látogatása után tartott sajtótájékoztatón Csillag István - aki egyben az Országos Atomenergia Bizottság elnöke - azt is kijelentette, hogy az atomtörvény módosításával az Országgyűlés megnöveli az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) függetlenségét, és megszünteti azt a lehetőséget, hogy az atomenergia-bizottság utasíthassa a hivatalt. Az Országos Atomenergia Bizottság tudományos testülete hétfőn összeül értékelni az atomerőmű és az OAH által készített jelentéseket. Ezután szakértői testületeket kérnek fel, hogy a kellő tájékoztatás alapján minden lehetőséget mérlegelve tudjanak együtt cselekedni.

Igenis vannak kockázatok

Persányi Mikós jelezte, hogy igenis vannak kockázatok, ezekről mindenkinek tudnia kell, aki használja az atomenergiát az országban. Csillag Istvánnal együtt úgy vélik, a kollektív biztonság alapja az, hogy a következő időszakban kellő körültekintéssel, megfontolva tegyenek meg minden lépést. A környezetvédelmi miniszter szerint az ellenőrzési rendszerek további kiterjesztésére, ha úgy tetszik szigorítására is szükség van, ez adhat garanciákat arra, hogy a jövőben hasonló esetek ne legyenek.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a súlyos bevételkiesést okozó üzemzavarnak mindeddig sem az OAH-nál sem az atomerőműnél nem lett komoly személyi következménye, Csillag István közölte, hogy, elég komolynak tekinti azt is, ami eddig bekövetkezett.

Csapatmunkára van szükség

Csillag hangsúlyozta, hogy a biztonságérzet közös ügy, most az a feladat, hogy mindenkit összefogásra, csapatmunkára ösztönözzenek. Ha ezt a csapatmunkát gátolja bárkinek a jelenléte vagy bárkinek a hiánya, az szükségessé tesz már most is további személyi döntéseket. Ezeket azonban a miniszter szerint nem az érdeklődő közvéleménynek, hanem a kollektív biztonság megteremtésének rendelik alá.

Kocsis István vezérigazgató a sajtó érdeklődésére beszámolt moszkvai tárgyalásairól. Közölte, hogy a jövő hétre várható az orosz szakértők ajánlata a helyreállítási projektre. A tárgyalás másik fontos kérdése azoknak az kis dúsítású fűtőanyagcellák beszerzése volt, amelyre a harmadik blokk indításakor lesz szükség akkor, ha nem akarnak fűtőelemet tisztítani. Az orosz fél megerősítette, hogy október elejéig biztosítani fogja a megrendelt mennyiséget.

"A legnagyobb kockázati tényező a fejetlenség"

Azonnali beavatkozást sürgetett az atomerőműben kialakult helyzet miatt Koltai Tamás országgyűlési képviselő, a Fidesz Tolna megyei elnöke a vasárnapi miniszteri látogatás utáni sajtótájékoztatóján Pakson. A fideszes politikus szerint az atomerőműben a legsúlyosabb nukleáris kockázatot a kialakult fejetlenség, káosz, a lebénult döntési folyamatok jelentik. Koltai Tamás kijelentette, hogy haladéktalanul szükségesnek tartja "a kiváló paksi szakemberek önállóságának visszaállítását, és a politikai alapon kinevezett és a súlyos hibákért felelős vezetők azonnali menesztését".

Az elszalasztott alkalom

"Csökkent a nukleáris biztonság, hiszen az Európa második legsúlyosabb üzemzavara kapcsán kialakult probléma másfél hónapja nincs megoldva, az emberek aggodalma növekszik - állapította meg a fideszes képviselő. - Itt volt az alkalom, hogy Csillag István a szükséges intézkedéseket megtegye, nem élt vele, így az emberek tovább növekvő aggodalmáért, az üzemzavar következtében bekövetkező több tízmilliárd forintos nagyságrendű károkért Medgyessy Pétert és kormányát terheli a felelősség."

Civil vélemény

Az Energia Klub Vasárnapi közleménye szerint az atomenergia-hivatal nem ellenőrzést végzett a paksi üzemzavar tárgyában, hanem igazoló jelentést írt, nem felülvizsgálta az erőmű jelentését, hanem megerősítette annak "ferdítéseit". A civil szervezet szerint mindkét jelentés csupán a tervezési hibát emeli ki azért, hogy elfedje azt a súlyosabb üzemeltetési hiba-sorozatot, amely a súlyos üzemzavart előidézte. Úgy vélik, az OAH jelentése nem szakértői, hanem "politikai opusz", a személyi felelősségről szóló fejtegetések is politikai megrendelésre készültek, elsődleges céljuk a közvélemény figyelmének elterelése a tényleges eseményekről és érdek-összefonódásokról.

Azt állítják: a gazdasági miniszter a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ) nem új, független, önálló vizsgálatokra kérte fel, hanem a kész, kormányzatilag jóváhagyott OAH-jelentés "pecsétnyomójául" hívta az országba. "A NAÜ-látogatás arra a leíratlan előszerződésre is el fogja helyezni a jóváhagyás pecsétjét, amely a Framatome-nak kívánja biztosítani a jogot, hogy a Pakson rotyogó nukleáris levesből is a saját hasznára kanalazhasson" - olvasható az Energia Klub közleményében.