Gerzson
-3 °C
2 °C

Az üzemzavar okozójára bízhatják a kárelhárítást

2003.06.05. 11:10
Nemzetközi pályázat kiírása nélkül tárgyal a kárelhárítási munkákról a Paksi Atomerőmű. A hibákat vagy az erőművet tervező orosz cég, vagy a mosótartályokat kivitelező francia Framatome ANP javíthatja ki. Az erőmű belső vizsgálata ez utóbbi céget nevezte meg az üzemzavar egyik fő felelőseként.
Előfordulhat, hogy a paksi üzemzavar fő felelősének tartott francia Framatome ANP-t kérik fel a hiba elhárítására, ismerte el a Magyar Nemzetnek Kovács Balázs. A Paksi Atomerőmű Rt. szóvivője szerint az is elképzelhető, hogy a létesítményt tervező orosz TVEL végzi majd el a kárelhárítást.

Az erőmű mindkét cégtől a teljes helyreállításra kért ajánlatot, melyről részletes szakmai elemzés után döntenek majd - írja a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint előfordulhat, hogy a két cég közösen végzi majd a munkát.

Pályázat nélkül

Az erőmű azért nem írt ki nemzetközi pályázatot a kárelhárításra, mert "olyan cégekkel kívánták elvégeztetni a munkát, amelyeknek az ilyen típusú erőművekkel és a mosótartály alkalmazásával már több éves tapasztalatuk van" - mondta el Kovács a Nemzetnek.

Vizsgálódó honatyák

Az atomerőműben történteket hamarosan az Országgyűlés is kivizsgálhatja. A fideszes képviselők által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítását a kormánypártok is támogatják, bár módosításokat nyújtottak be a javaslathoz, írja a Nemzet. Az MSZP nem vizsgálná az üzemzavar elhárításával kapcsolatos intézkedéseket. A bizottság kezdeményezői Podolák György szocialista képviselő szerint olyan szakmai kérdésben akarnak tájékozódni, amelytől "fényévnyi" távolságra vannak, írja a Magyar Nemzet.