Bernadett
-2 °C
4 °C

Paks: Kétkedő többség

2003.06.10. 07:17
A magyar lakosság kétharmada nem záratná be a paksi atomerőművet. A lakosság nagyobbik része ugyanakkor veszélyesnek tartja az erőművet. Az atomerőmű kérdésében nem számít a pártpreferencia, az ellenzéki szavazók csak a kormányzati kommunikációt tartják hiteltelennek.
A magyar lakosság közel fele kételkedik Paks biztonságában - írja a Népszabadság. A Medián közvélemény-kutató felmérésében a megkérdezettek 46 százaléka vélekedett úgy, hogy az atomerőmű nem felel meg a környezetvédelmi szempontoknak. Közel ugyanekkora, 43 százalék azoknak az aránya, akik úgy gondolják, az atomerőmű nem szennyezi a környezetet.

Módszertan
A felmérést május 16-20 között 1200 felnőtt magyar állampolgár személyes megkérdezésével végezte a Medián. A minta pontatlanságait a KSH adatain alapuló súlyozással korrigálták, így az pontosan reprezentálja a magyar lakosság összetételét.
A megkérdezettek többsége nem záratná be Paksot. A válaszadók 22 százaléka gondolta úgy, hogy az erőművet be kellene zárni. Ha azonban az erőmű bezárása villanyár-emelkedéssel járna, arányuk már alig tíz százalék - derült ki a Medián kutatásából.

A bezárást támogatók aránya azok körében a legmagasabb, akik nem tudják megítélni, hogy mekkora százalékát termeli meg az erőmű a magyar áramhasználatnak.

Az erőművel kapcsolatos vélemények nagyjából azonos arányban oszlanak meg minden társadalmi csoportban, párthovatartozástól függetlenül. A pártpreferencia elsősorban a kormányzati kommunikációval szembeni bizalomban mutatkozik meg, az ellenzéki szavazók körében az átlagnál kevesebben hisznek az erőművel kapcsolatos híradásoknak.