Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Egyes fokozatú rendellenesség a paksi atomerőműben

2006.06.22. 17:03
Működési zavart észleltek a szakemberek az atomerőmű négyes blokkjának újraindításakor. A reaktor négyévente esedékes karbantartása után a szakemberek végrehajtották a szükséges ellenőrzéseket, majd ezt követően tervszerűen megkezdték a blokk visszaindítási próbáit - ekkor történt az egyes fokozatú rendellenesség.

A paksi atomerőmű nagyjavítás alatt álló 4. blokkjának visszaindítási próbái során rendellenességet tapasztaltak, az eseményt a Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES) legalacsonyabb, 1. fokozatába sorolták.

Visszaindítási próbák

A paksi atomerőmű négyes blokkját - a négyévente esedékes nagyjavításra - 2006. április 29-én állították le. A 4. blokkon az éves karbantartási munkálatok elvégzése után, a szükséges ellenőrzéseket követően, megkezdték a visszaindítási próbákat, amelynek során a szabályozó és biztonságvédelmi rendszer egyik rúdjának hőmérséklete a szabályzatban foglalt határérték fölé emelkedett, közölte Mittler István kommunikációs vezető az MTI-vel.

A visszaindítást az esemény kivizsgálásának idejére leállították, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága és az erőmű szakemberei az eseményt az INES 1. fokozatába sorolták, amely rendellenességet jelent.

A nem üzemelő blokkon észlelt rendellenesség az erőmű nukleáris biztonságát nem veszélyeztette, a hiba elhárítását követően a blokk visszaindítása folytatható. Az erőmű másik három blokkja továbbra is teljes kapacitással részt vesz a termelésben.

Zavarok

Egyes fokozatú esemény történt 2004 októberében is, akkor a három biztonsági rendszer az egyikén a karbantartás után a biztonsági rendszer üzemképességét igazoló próbát végeztek, és a rendszerhez tartozó hűtőszivattyú az automatikus indulás után kikapcsolódott.

Paks történetének legsúlyosabb üzemzavara három éve történt: a 2003. április 10-én radioaktív gázszivárgást észleltek az atomerőmű karbantartás alatt lévő 2-es számú blokkjánál. Az üzemzavart a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán először a 2. fokozatba sorolták. Később azonban, miután víz alatti kamerákkal megvizsgálták a fűtőanyagkötegeket, és sérültnek találták őket, az eseményt hármas fokozatúnak minősítették.