András, Andor
-3 °C
3 °C

Paks: Nem döntöttek a vezetők leváltásáról

2003.06.27. 15:13
Napokon belül menesztik a Paksi Atomerőmű vezérigazgatóját és az Országos Atomenergia-hivatal főigazgatóját - írja egybehangzóan a pénteki Magyar Hírlap és Népszabadság. Csillag István cáfolta, hogy döntés született volna a vezetők menesztéséről.
Néhány napon belül meneszthetik a paksi atomerőmű több vezető beosztású munkatársát - köztük Kocsis István vezérigazgatót -, és az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) irányítói közül is áldozatul eshetnek néhányan a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerdán készült, elmarasztaló jelentésének - írja a Magyar Hírlap. A Népszabadság egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrásra hivatkozik, amikor Kocsis és Rónaky József OAH-főigazgató menesztéséről ír.

Kocsis István
A paksi atomerőmű tulajdonosi jogait az Állami Privatizációs Rt. gyakorolja, amelyet a pénzügyminiszter felügyel, így formálisan a tárca vezetője, László Csaba hozhat döntést. A szakmai felügyeletet viszont a gazdasági miniszter, Csillag István látja el, mivel ő az atomenergia-bizottság elnöke.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentése felveti az erőmű vezetőinek és az atomenergia-hivatal irányítóinak felelősségét. Így a Magyar Hírlap szerint most nem kizárólag a paksi vezérigazgatóval, a szocialistákhoz kötődő Kocsis Istvánnal kell "elvitetni a balhét". A független nemzetközi szervezet megállapításai ugyanis - a kormányzat szerint - a felelősség egy részét leveszik Kocsisról.

A Magyar Hírlap információi szerint az OAH-ban Rónaky József főigazgató és helyettese, Vöröss Lajos válhat a rendteremtés áldozatává. Rónaky nevéhez semmiféle botrány nem kötődik, az atomenergia-hivatal vezetőjeként hibáztatható amiért "az OAH alulértékelte az üzemanyag-tisztításra javasolt rendszer tervének a biztonsági jelentőségét". A tényleges felelősség azonban a hivatal nukleáris biztonsági igazgatóját, Vöröss Lajost terheli, mert "a szükségesnél kevésbé szigorúan végezték a rendszer felülvizsgálatát és értékelését".

Az erőmű eddig nem reagált a lapinformációkra. Hivatali és privát számán sem sikerült elérnünk a Paksi Atomerőmű Tájékoztató- és Látogató Központjának vezetőjét, Kováts Balázst.

Csillag István gazdasági miniszter, az Országos Atomenergia Bizottság (OAB) elnöke, a bizottság pénteki ülését követően úgy nyilatkozott, hogy ha a felelősség megállapítása segíti a biztonság fenntartását a paksi atomerőmű üzemzavarának következménye elhárításakor, akkor ez sem fog elmaradni. Kijelentette, hogy sem ő, sem a bizottság személyi kérdésekről nem döntött a pénteki ülésen.

"Én legfeljebb javaslatot tehetek a pénzügyminiszternek, vagy a Magyar Villamos Művek Rt.-nek a személyi kérdésekkel kapcsolatban" - jegyezte meg Csillag István.