Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szakmai karrier a miniszteri biztosi poszt helyett

2004.07.16. 13:31
A törvényi szabályozás megváltozásával és szakmai karrierjével indokolja posztja megszűnését Aszódi Attila, aki a Paksi Atomerőmű kettes blokkjában bekövetkezett üzemzavar helyreállításának felügyeletét látta el júliusig a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (GKM). A kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy a poszt megszűnt.
Aszódi Attila az Indexnek elmondta: évek óta a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatói posztjának betöltésére készült, és ezt idén el is nyerte. Elmondása szerint Csillag István gazdasági miniszter tavaly május 8-án, a Pakson történt súlyos üzemzavarokat követően nevezte ki miniszteri biztosnak. Feladta főként a tárca és az atomerőmű közti kapcsolattartás volt, emellett koordinálnia kellett az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), a minisztérium és a paksi atomerőmű között. Feladatai közé tartozott a kettes blokk újraindításának a felügyelete is.

Aszódi Attila a miniszteri biztosi poszt megszüntetését egyrészt a jogszabályok változásával indokolja. Rámutatott, hogy az úgynevezett atomtörvény tavalyi módosításának értelmében a nukleáris biztonság felügyelete a gazdasági minisztériumtól a belügyi tárcához került. Arra a kérdésre, hogy a GKM irányítása alatt álló miniszteri biztosi poszt miért nem akkor szűnt meg, úgy válaszolt: a törvénymódosítást követően még nagyon sok fontos tennivaló akadt az atomerőműnél. Hozzátette: Csillag István azért tartotta fenn eddig ezt a posztot, mert fontosnak tartotta ezt a kérdést.

Aszódi Attila rámutatott: márciusban jelezte Csillag Istvánnak, hogy meg kívánja pályázni a nukleáris technikai intézet igazgatói posztját. Megjegyezte, hogy az egyetem különböző szintű fórumai nagy arányban támogatták vezetői megbízatását, amelyet szakmai karrierje szempontjából fontosabbnak tart, mint a miniszteri biztosi posztot. A gazdasági miniszter ezt követően döntött a feladatkör megszüntetéséről.

Az Energia Klub szerint a paksi kettes blokk újraindítása körüli huzavona miatt kellett visszavonni Aszódi Attila miniszteri biztosi megbízását. A zöldszervezet az MTI-hez korábban eljuttatott közleményében azt állítja: a szólamokkal ellentétben a gazdasági érdekeket helyezik ismét a biztonsági elvárások elé az atomerőműben.

Az Energia Klub úgy véli, hogy a kettes reaktor újraindítása, illetve a miniszteri biztos és a paksi vezetés között a biztonsági kérdésekben meglévő nézeteltérés húzódik meg a menesztés hátterében.

A BM hatásköre
Nagy Mihály, a Belügyminisztérium (BM) Védelmi Hivatalának főtanácsosa, nukleáris szakértő az Index érdeklődésére elmondta, hogy a nukleáris feladatok egy tavalyi miniszterelnöki határozat és egy idén május végén született kormányrendelet révén kerültek át gyakorlatilag teljes egészében a Belügyminisztériumhoz. Közlése szerint a belügyminiszterhez tartozik szinte a teljes nukleáris felügyelet, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felügyeletétől kezdve a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap rendelkezési jogáig.

Arra a kérdésre, hogy a BM-nél van-e valaki, aki azzal foglalkozik, amivel korábban Aszódi Attila volt megbízva, Nagy Mihály közölte, nincs. Hozzátette, hogy a Paksi Atomerőmű helyreállításának felügyeletével jelenleg az OAH foglalkozik és bennük teljes mértékben megbíznak. Elmondása szerint a paksi helyreállítás folyamatában - egyes sajtóhírekkel ellentétben - jelenleg nincs semmiféle sarokpont, minden megy a maga útján.