Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Fidesz: Medgyessy cége darázsként járt rá a paksi húsosfazékra

2003.11.04. 17:23
Egy 1991-es szerződés alapján arra szólította fel Koltai Tamás, a Fidesz képviselője az MSZP-t, hogy nyilatkozzanak, milyen kapcsolatban állnak a Paksi Atomerőmű Rt-vel. Az ellenzéki politikus kedden nyilvánosságra hozott egy szerződést, amelyet Medgyessy Péter szignált, és amely Medgyessy cége, a Magyar Paribas Rt. és a Paksi Atomerőmű Rt. jogelődje, a Magyar Atomerőmű Vállalat között köttetett. Az atomerőmű egy későbbi belső vizsgálata szerint nem találtak olyan szervezetet, amely munkája során "hasznosította volna" Medgyessy cégének tanácsait.
Koltai Tamás fideszes képviselő a kedden nyilvánosságra hozott, valamint a nemrégiben, Gyurcsány Ferenc cégéről kiderült információk alapján azt állította: "egyes szocialista politikusok úgy jártak rá Paksra, mint darazsak a húsosfazékra". Ezután felszólította a szocialista politikusokat, nyilatkozzanak arról, hogy milyen kapcsolatban állnak a Paksi Atomerőmű Rt-vel.

Folyamatos konzultációs tevékenység

Egy 1991-es szerződés szerint Medgyessy cége, a Magyar Paribas Rt. szerződést kötött a Magyar Atomerőmű Vállalattal elemzési, értékelési munkák elvégzésére. A szerződés szerint a tanácsadás "folyamatos konzultációs tevékenység" révén történt, tehát szóban. Mindezért negyedévente másfél millió forintot fizetett a paksi cég a Paribasnak.

Koltai szerint összesen több, mint tízmillió forintot fizettek ki Medgyessy cégének, ami mai áron a százmilliót is meghaladhatná. A szerződést a jelenlegi miniszterelnök írta alá.

Ugyanakkor a paksi atomerőmű egy későbbi belső vizsgálata arra jutott, hogy a díjazás a "legmagasabban kvalifikált mérnök napidíját is meghaladja", amennyiben a Paribas Rt-nél is csak egy fő végezte ezt a feladatot. A vizsgálat kitér arra, hogy a megbízás több szervezeti egységet is érinthetett, ám az ellenőrzés során a revizor nem talált "olyan szervezetet", amely "munkája során hasznosította az átadott ismereteket".

"E szerződések kapcsán kár érte"

Egy, a szerződés életbe lépése után két évvel készült iratban, amelyet Bakács István, a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatóságának akkori elnöke jegyez, úgy fogalmaznak, hogy a "felügyelő bizottság megítélése szerint egyes vizsgált szerződések esetében nem tűnik egyértelműnek a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás egyenértékűsége", éppen ezért nem kizárható, fogalmaznak, hogy a paksi céget "e szerződések kapcsán kár érte".

A következő bekezdés az ominózus, Paribassal kötött kontraktust hozza fel példának. A "vezető beosztású alkalmazottak között nem találtunk olyat, aki a Magyar Paribas Rt. konzultációs partnere lett volna" - olvasható a dokumentumban.

A kormányszóvivői irodán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egy tizenkét évvel ezelőtti ügyben nem tudnak válaszolni.