Donát
-4 °C
2 °C

Novemberben emelhetik ki a sérült paksi fűtőelemeket

2005.01.22. 10:34
Ha csak ideiglenesen is, de áprilisban újraindulhat a paksi atomerőmű kettes reaktorblokkja. A 2003. áprilisi súlyos üzemzavarban megsérült fűtőelemeket azonban leghamarabb novemberben távolíthatják majd el, bár az eredeti tervek szerint februárban már végezni kellett volna a helyreállítással.

Tíz hónapot is csúszhat a 2003. áprilisi súlyos üzemzavar során megsérült nukleáris fűtőelemek cseréje a paksi atomerőmű kettes reaktorblokkjában. A 3,6 tonna összsúlyú harminc üzemanyag-kazetta kiemelésére kiírt pályázaton 2003 szeptemberében győzött az orosz TVEL cég, a helyreállítási munkákat akkor 13-17 hónapra becsülték, írja a Népszabadság.

Az azóta eltelt tizenhat hónapban azonban nem történt nagyobb előrehaladás, még ha szeptember és december között újra is indították a felújítás alatt álló kettes blokkot. A Népszabadság értesülései szerint több nehézség is hátráltatja a munkát. Mivel teljesen újszerű feladatot kell megoldani, a kivitelezőcégnek és az atomerőműnek előbb elvi engedélyt kell kérni a munkafolyamatra. Az elvi engedélyt a környezetvédelmi és az egészségügyi hatóságok már áttekintették, az Országos Atomenergia-hivatalhoz (OAH) azonban még nem jutott el.

Az OAH, saját tapasztalatok híján két társszerve, az amerikai és az orosz atomenergia-hivatalok segítségét kérte az engedély elbírálásához. Amennyiben az elvi engedélyt elfogadják, a helyszínen kell legyártani a kiemeléshez szükséges berendezéseket. A legyártáshoz ismét az OAH engedélyére van szükség. A konkrét kiemelésre, mely a szakértők becslése szerint így késő ősszel, valószínűleg novemberben fog csak bekövetkezni, csak ezután kerülhet sor.

A kettes reaktorblokk a Népszabadság információi szerint ennél hamarabb, akár már áprilisban újraindul. A reaktorblokkot egyelőre ideiglenes működésre készítették fel, mivel a sérült fűtőanyag-kazetták eltávolításához újból le kell majd állítani a termelést.