Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Rendőrség vitte el a Greenpeace aktivistáit a Parlament elől

2005.11.08. 13:03
A paksi atomerőmű ellen tiltakozott a Greenpeace maroknyi csoportja az Országház előtt. Szerintük a parlamenti pártok nem veszik figyelembe a nemzetközi hatástanulmányokat, és titkos megállapodásra készülnek.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet be nem jelentett akcióval tiltakozott kedden, a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítása ellen a Parlament előtt.

A tizenhat sárga ruhás aktivista a lépcsőre egy óriási vásznat feszített ki, amelyen a radioaktív sugárzás szimbóluma volt látható. A tüntetők a "Stop Paks!" feliratú táblákkal demonstráltak. A tiltakozók között osztrák és szlovák állampolgárok is voltak.

A rendőrök az akció megkezdése után 10 perccel érkeztek a helyszínre, mivel eredetileg az akció nem hivatalosan meghirdetett helyszínén, a Szabadság téren álltak készültségben, kamerákkal felszerelt autókkal. Később a rendőrség már az Országház elé érkezett, és igazoltatták, majd elvezették a tüntetőket.

Alternatív áram

"A Parlament hétfőn tárgyalt a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról, így nem maradt más lehetőségünk, csak az azonnali tiltakozás" - mondta az Indexnek Csáki Roland, a Greenpeace munkatársa.

A négy parlamenti párt a nyilvános vitát és az ügyben készülő nemzetközi környezetvédelmi hatástanulmányt sem veszi figyelembe a döntésnél. Ez ugyanis csak 2007-ben készül el. A Greenpeace szeretné elérni, hogy a kormány csak a tanulmány elkészülte után döntsön arról, hogy az 1987-ben üzembe helyezett négy paksi reaktor élettartamát meghosszabbítja, vagy sem, mondta Csáki.

Felvetődik a kérdés, hogy ha a nemzetközi esettanulmány zöld utat ad a paksi atomerőműnek, a Greenpeace akkor is tiltakozna-e? Csáki Roland meglepőnek tartaná, ha Magyarország ebben az ügyben pozitív elbírálást kapna.

"Az atomerőműben jelenleg is üzemzavar van, több tonna fűtőelem sorsa bizonytalan. Magyarország áramellátása hosszabb távon megoldható lenne az atomerőmű nélkül is. Egy évtizedünk van felkészülni, hogy alternatív energiaforrásokat állítsunk az elöregedő erőmű helyébe" - mondta Csáki.

A Greenpeace jelenleg is dolgozik egy olyan tanulmányon, ami az alternatív energia lehetőségeit kutatja, de ez nem egy szervezet dolga lenne, hanem a kormányé. A magyar államnak viszont nincs kidolgozott terve az alternatív energiaforrások felhasználására. Ezért is van szükség az ilyen demonstrációkra, mondta Csáki Roland.

A rendőrség még kihallgat

A rendőrség őrizetbe vette a tizenhat aktivistát, és kihallgatásuk jelenleg is folyamatban van, mondta Sas Oszkár, a rendőrség szóvivője. A helyzetet még tisztázni kell, a tüntetés azonban nem volt bejelentve. Ez a gyülekezési törvénybe ütközik, és szabálysértésnek minősül. A külföldi állampolgárok sorsa is a kihallgatások után dől el, mondta Sas.