Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Maketten gyakorolják a paksi fűtőelemek kiemelését

2006.07.14. 13:21
A három évvel ezelőtti paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemek a mai napig a kettes blokk pihentetőjében vannak. Kiemelésükre Oroszországból több tucat szakember érkezik Paksra. A fűtőelemek kiemelését először maketten gyakorolják, majd magyarok felügyelete mellett végzik el élesben is.

Az első csoportja már repülőn ül annak a 45 fős, orosz szakemberekből álló delegációnak, akik a jövő héttől megkezdik a paksi atomerőműben 2003 áprilisában megsérült fűtőelemek eltávolításának imitált gyakorlását, mondta Hamvas István, az erőmű vezérigazgató-helyettese pénteken.

Az elsődleges cél, hogy az eltávolítás mozdulatait, műveleteit a majdani munkát végző szakemberek kipróbálják, gyakorolják inaktív körülmények között.

A tényleges munkálatokat a tervek szerint ősszel kezdik, s még ebben az évben szeretnék elvégezni a kiemelést, amelynek szervezeti rendje alapján magyar és orosz szakemberek közös műszakban dolgoznak.

"Magát a fizikai munkát az oroszok szakértők végzik a magyarok felügyelete mellett, akik a megfelelő döntésekben részt vesznek, illetve ha szükségét látják, akkor bármilyen munkát megállítanak (...) a folyamat teljes kézben tartása a paksi atomerőmű szakembereinek a dolga lesz" - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Urán helyett ólom

A program szerint az orosz szakemberek az első héten azokat az ismereteket szerzik meg, amelyek az erőmű belső munkavédelmi, tűzvédelmi, sugárvédelmi szabályzását jelentik, ami mindenkinek kötelező, aki a paksi atomerőműben munkát végez.

Ezt követi majd a gyakorlás, amelynek során megismerkednek a helyszínnel, az elhárításnál használandó berendezésekkel, eszközökkel, az imitált tartálymakettel, ami azonos méretű azzal, amelyben a sérült üzemanyag van, imitált kazettadarabokkal, amelyek abban különböznek az eredetiektől, hogy urán helyett ólom van bennük.

A csoport augusztus közepéig marad.

Kettesről indult, hármas lett

A Pakson 2003. április 10-én történteket először a nemzetközi besorolás szerint 2-es fokozatú üzemzavarnak minősítették. Az április 11-én kiadott közlemény szerint a fűtőanyag pasztillákat tartalmazó csövek kismértékű tömítetlensége miatt jelenhetett meg radioaktív gáz, s ezért kellett felfüggeszteni a kettes blokk reaktorának az ütemezés szerint folytatott karbantartását.

Az április 17-én kiadott közlemény számol be arról, hogy a 30 kazetta tisztítására beállított tartály fedelének leemelését, a fűtőanyag rudak sérülésének konstatálását követően az eseményt 3-as fokozatúnak minősítették át. Kiderült, hogy a reaktor karbantartásával egy időben végzett tisztítás során nem volt kielégítő a tisztítótartályban az oda beemelt fűtőelemek hűtése, ez vezetett sérülésükhöz, az üzemzavarhoz.

Megakadályozták a láncreakció lehetőségét

A paksiak április 19-én kiadott közleménye már arról számolt be, hogy helyreállították a tisztítótartály hűtését, a tartályból kikerülő radioaktív gázokat sátorral összegyűjtik, szűrik. A mérések szerint április 20-ra már visszaállt a környezetbe a kéményen át távozó gázok sugárzási szintje a normál üzemi mértékre. A paksiak és a különböző hatóságok közleményei szerint a környező lakosságot ezt megelőzően sem érte az egészségre veszélyes mértékű sugárterhelés, illetve az üzemben sem lépték túl az előírt korlátokat.

A tisztítótartályban olyan borsav koncentrációt alakítottak ki, amely a sérült fűtőanyag rudak és kazetták bármilyen geometriai elrendeződése esetén is megakadályozza a láncreakció lehetőségét.

Nem felelt meg a szabványnak

Az üzemzavarról később a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) helyszínen tájékozódó szakértői budapesti sajtótájékoztatójukon kijelentették: nem felelt meg a nemzetközi biztonsági szabványnak a Pakson alkalmazott tisztítótartály konstrukciója, használata.

Az Országos Atomenergia Hivatal tavaly év végén elvi engedélyt adott a helyreállításra, ennek alapján kezdődött meg a minden részletre kiterjedő felkészülés.

Az egyes berendezéseket, szerszámokat gyártásuk előtt külön is engedélyeztetni kell, ha minden feltétel adott, végleges engedélyt adnak a kivitelezés megkezdésére.

Magyarok is gyakoroltak

A kettes blokk pihentetőjében tárolt 30 darab, összesen 3,6 tonna súlyú sérült fűtőelem biztonságos elhelyezése 2-3 hónapot vesz igénybe, a munkát egy orosz konzorcium végzi majd magyar szakemberek bevonásával.

Időközben Dimitrovgrádban 60 magyar mérnök is gyakorolt, akik a helyreállítást végző orosz vállalat munkáját segítik majd Pakson. A magyarok orosz mérnökökkel együtt inaktív körülmények között gyakorolták a sérült fűtőelemek kiemelésének és tokokba helyezésének műveleteit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!