Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Maketten gyakorolják a paksi fűtőelemek kiemelését

2006.07.14. 13:21
A három évvel ezelőtti paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemek a mai napig a kettes blokk pihentetőjében vannak. Kiemelésükre Oroszországból több tucat szakember érkezik Paksra. A fűtőelemek kiemelését először maketten gyakorolják, majd magyarok felügyelete mellett végzik el élesben is.

Az első csoportja már repülőn ül annak a 45 fős, orosz szakemberekből álló delegációnak, akik a jövő héttől megkezdik a paksi atomerőműben 2003 áprilisában megsérült fűtőelemek eltávolításának imitált gyakorlását, mondta Hamvas István, az erőmű vezérigazgató-helyettese pénteken.

Az elsődleges cél, hogy az eltávolítás mozdulatait, műveleteit a majdani munkát végző szakemberek kipróbálják, gyakorolják inaktív körülmények között.

A tényleges munkálatokat a tervek szerint ősszel kezdik, s még ebben az évben szeretnék elvégezni a kiemelést, amelynek szervezeti rendje alapján magyar és orosz szakemberek közös műszakban dolgoznak.

"Magát a fizikai munkát az oroszok szakértők végzik a magyarok felügyelete mellett, akik a megfelelő döntésekben részt vesznek, illetve ha szükségét látják, akkor bármilyen munkát megállítanak (...) a folyamat teljes kézben tartása a paksi atomerőmű szakembereinek a dolga lesz" - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Urán helyett ólom

A program szerint az orosz szakemberek az első héten azokat az ismereteket szerzik meg, amelyek az erőmű belső munkavédelmi, tűzvédelmi, sugárvédelmi szabályzását jelentik, ami mindenkinek kötelező, aki a paksi atomerőműben munkát végez.

Ezt követi majd a gyakorlás, amelynek során megismerkednek a helyszínnel, az elhárításnál használandó berendezésekkel, eszközökkel, az imitált tartálymakettel, ami azonos méretű azzal, amelyben a sérült üzemanyag van, imitált kazettadarabokkal, amelyek abban különböznek az eredetiektől, hogy urán helyett ólom van bennük.

A csoport augusztus közepéig marad.

Kettesről indult, hármas lett

A Pakson 2003. április 10-én történteket először a nemzetközi besorolás szerint 2-es fokozatú üzemzavarnak minősítették. Az április 11-én kiadott közlemény szerint a fűtőanyag pasztillákat tartalmazó csövek kismértékű tömítetlensége miatt jelenhetett meg radioaktív gáz, s ezért kellett felfüggeszteni a kettes blokk reaktorának az ütemezés szerint folytatott karbantartását.

Az április 17-én kiadott közlemény számol be arról, hogy a 30 kazetta tisztítására beállított tartály fedelének leemelését, a fűtőanyag rudak sérülésének konstatálását követően az eseményt 3-as fokozatúnak minősítették át. Kiderült, hogy a reaktor karbantartásával egy időben végzett tisztítás során nem volt kielégítő a tisztítótartályban az oda beemelt fűtőelemek hűtése, ez vezetett sérülésükhöz, az üzemzavarhoz.

Megakadályozták a láncreakció lehetőségét

A paksiak április 19-én kiadott közleménye már arról számolt be, hogy helyreállították a tisztítótartály hűtését, a tartályból kikerülő radioaktív gázokat sátorral összegyűjtik, szűrik. A mérések szerint április 20-ra már visszaállt a környezetbe a kéményen át távozó gázok sugárzási szintje a normál üzemi mértékre. A paksiak és a különböző hatóságok közleményei szerint a környező lakosságot ezt megelőzően sem érte az egészségre veszélyes mértékű sugárterhelés, illetve az üzemben sem lépték túl az előírt korlátokat.

A tisztítótartályban olyan borsav koncentrációt alakítottak ki, amely a sérült fűtőanyag rudak és kazetták bármilyen geometriai elrendeződése esetén is megakadályozza a láncreakció lehetőségét.

Nem felelt meg a szabványnak

Az üzemzavarról később a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) helyszínen tájékozódó szakértői budapesti sajtótájékoztatójukon kijelentették: nem felelt meg a nemzetközi biztonsági szabványnak a Pakson alkalmazott tisztítótartály konstrukciója, használata.

Az Országos Atomenergia Hivatal tavaly év végén elvi engedélyt adott a helyreállításra, ennek alapján kezdődött meg a minden részletre kiterjedő felkészülés.

Az egyes berendezéseket, szerszámokat gyártásuk előtt külön is engedélyeztetni kell, ha minden feltétel adott, végleges engedélyt adnak a kivitelezés megkezdésére.

Magyarok is gyakoroltak

A kettes blokk pihentetőjében tárolt 30 darab, összesen 3,6 tonna súlyú sérült fűtőelem biztonságos elhelyezése 2-3 hónapot vesz igénybe, a munkát egy orosz konzorcium végzi majd magyar szakemberek bevonásával.

Időközben Dimitrovgrádban 60 magyar mérnök is gyakorolt, akik a helyreállítást végző orosz vállalat munkáját segítik majd Pakson. A magyarok orosz mérnökökkel együtt inaktív körülmények között gyakorolták a sérült fűtőelemek kiemelésének és tokokba helyezésének műveleteit.