Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pakson mellőzik a kormánypárti képviselőket

2002.11.20. 19:30
A demokrácia megalázásának tartja a paksi közgyűlés MSZP-SZDSZ koalíciója, hogy a városi testületben működő legnagyobb erőként nem vehet részt az önkormányzat egyetlen bizottságának munkájában sem. Mindez abból a levélből derül ki, melyet Faller Dezső, az MSZP és Járfás Tamás, az SZDSZ helyi vezetője írt Dávid Ibolyának.
A politikusok az MDF elnökének kedden elküldött és az MTI-nek szerdán eljuttatott levelükben beszámolnak arról, hogy az önkormányzati választásokat követően a 17 tagú városi testületbe az MSZP-SZDSZ 7, az MDF-Fidesz-MKDSZ-KPE alkotta polgári összefogás 4, míg különböző civil szervezetek 6 képviselőt delegálhattak.

Szelektált testület

A közgyűlés az MDF-es Hajdú Jánost választotta meg polgármesternek, aki - a helyi szocialista és szabad demokrata pártvezető levele szerint - civil képviselők támogatásával olyan többségi koalíciót hozott létre, melynek tagjai minden bizottságba magukat ültették, kihagyva a választók jelentős hányadát képviselő MSZP-SZDSZ városatyákat.

Sérelmezik, hogy így érdemben egyetlen képviselőjük sem vehet részt a város életét érintő döntések előkészítésében, és nem befolyásolhatják azok alakulását sem. Hangoztatták: Pakson tíz választókörzet van, a kirekesztett hét képviselő közül hatan egyéni választókerületben kaptak bizalmat, ennek következtében a város nagyobb része képviselet nélkül maradt. - Sikerült arcul csapni minden olyan polgárt, aki szavazatával támogatta a testület legnagyobb csoportjának létrejöttét - fogalmaztak levelükben. Úgy vélik: Hajdú János megmutatta, hogy számára a hatalom fontosabb a demokráciánál, ezért nem csak a jelöltjeikre szavazó valamennyi paksi lakos, hanem a megalázott demokrácia nevében is tiltakozniuk kell döntés ellen.

A levélírók szerint az MDF az elmúlt 12 évben számtalan jelét adta annak, hogy mindenek felett a demokratikus elveket tartja szem előtt, és vélhető volt, hogy azokat a helyi politizálás színterein is érvényesnek tartja.

"Így is lehet irányítani a várost"

Az MSZP és az SZDSZ paksi elnöke szerint ugyanakkor "a közelmúlt eseményei azt mutatják, mintha a helyi hatalom megszerzése mellett a demokratikus elvek már nem lennének fontosak a párt számára".

Az új paksi képviselő testület november 4-én tartotta alakuló ülését. Amikor kiderült, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció tagjai egyetlen bizottsági helyet sem kapnak, a szocialista és szabad demokrata politikusok kivonultak a teremből.

Hajdú János polgármester akkor azt közölte, hogy véleménye szerint ez az érdekérvényesítés egyik eszköze, a bizottságok összetételére vonatkozó és a többség által elfogadott javaslat azonban biztosítja a város irányítását. Faller Dezső és Járfás Tamás arra kérik Dávid Ibolyát, mondja el véleményét a Pakson kialakult helyzetről, és többek között arról, hogy megváltozott-e pártjának a demokráciáról alkotott felfogása.