Gusztáv
3 °C
6 °C

Pakson mellőzik a kormánypárti képviselőket

2002.11.20. 19:30
A demokrácia megalázásának tartja a paksi közgyűlés MSZP-SZDSZ koalíciója, hogy a városi testületben működő legnagyobb erőként nem vehet részt az önkormányzat egyetlen bizottságának munkájában sem. Mindez abból a levélből derül ki, melyet Faller Dezső, az MSZP és Járfás Tamás, az SZDSZ helyi vezetője írt Dávid Ibolyának.
A politikusok az MDF elnökének kedden elküldött és az MTI-nek szerdán eljuttatott levelükben beszámolnak arról, hogy az önkormányzati választásokat követően a 17 tagú városi testületbe az MSZP-SZDSZ 7, az MDF-Fidesz-MKDSZ-KPE alkotta polgári összefogás 4, míg különböző civil szervezetek 6 képviselőt delegálhattak.

Szelektált testület

A közgyűlés az MDF-es Hajdú Jánost választotta meg polgármesternek, aki - a helyi szocialista és szabad demokrata pártvezető levele szerint - civil képviselők támogatásával olyan többségi koalíciót hozott létre, melynek tagjai minden bizottságba magukat ültették, kihagyva a választók jelentős hányadát képviselő MSZP-SZDSZ városatyákat.

Sérelmezik, hogy így érdemben egyetlen képviselőjük sem vehet részt a város életét érintő döntések előkészítésében, és nem befolyásolhatják azok alakulását sem. Hangoztatták: Pakson tíz választókörzet van, a kirekesztett hét képviselő közül hatan egyéni választókerületben kaptak bizalmat, ennek következtében a város nagyobb része képviselet nélkül maradt. - Sikerült arcul csapni minden olyan polgárt, aki szavazatával támogatta a testület legnagyobb csoportjának létrejöttét - fogalmaztak levelükben. Úgy vélik: Hajdú János megmutatta, hogy számára a hatalom fontosabb a demokráciánál, ezért nem csak a jelöltjeikre szavazó valamennyi paksi lakos, hanem a megalázott demokrácia nevében is tiltakozniuk kell döntés ellen.

A levélírók szerint az MDF az elmúlt 12 évben számtalan jelét adta annak, hogy mindenek felett a demokratikus elveket tartja szem előtt, és vélhető volt, hogy azokat a helyi politizálás színterein is érvényesnek tartja.

"Így is lehet irányítani a várost"

Az MSZP és az SZDSZ paksi elnöke szerint ugyanakkor "a közelmúlt eseményei azt mutatják, mintha a helyi hatalom megszerzése mellett a demokratikus elvek már nem lennének fontosak a párt számára".

Az új paksi képviselő testület november 4-én tartotta alakuló ülését. Amikor kiderült, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció tagjai egyetlen bizottsági helyet sem kapnak, a szocialista és szabad demokrata politikusok kivonultak a teremből.

Hajdú János polgármester akkor azt közölte, hogy véleménye szerint ez az érdekérvényesítés egyik eszköze, a bizottságok összetételére vonatkozó és a többség által elfogadott javaslat azonban biztosítja a város irányítását. Faller Dezső és Járfás Tamás arra kérik Dávid Ibolyát, mondja el véleményét a Pakson kialakult helyzetről, és többek között arról, hogy megváltozott-e pártjának a demokráciáról alkotott felfogása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!