Mátyás
-6 °C
1 °C

Próbára bocsátás és kiutasítás a paksi tüntetőknek

2003.06.13. 21:33
Elmarasztalta a bíróság a paksi atomerőmű előtt tüntető környezetvédőket: az öt külföldi vádlottat egy évre kitiltották hazánkból, az egyetlen magyar terheltet pedig próbára bocsátották. A bíróság csoportosan elkövetett garázdaságban és rongálás vétségében találta bűnösnek az atomerőmű élettartamának meghosszabbítása ellen demonstráló Greenpeace aktivistákat.
Ítéletet hozott a Paksi Városi Bíróság tizenegy órás tárgyalás után a Paksi atomerőműnél engedély nélkül tüntető Greenpeace aktivisták ügyében pénteken este - adta hírül a HavariaPress. Mint ismeretes, csütörtökön reggel harminc - békés- tüntető láncolta magát Pakson az atomerőmű kapujához, így tiltakozva az erőmű tervezett élettartam-meghosszabbítása ellen. A Greenpeace aktivisták akciójának a rendőrség neutron-kommandója vetett véget.

Nem jogerős

A tiltakozók közül hat embert állítottak elő. Az elfogott tüntetők ügyét pénteken tárgyalta a Paksi Városi Bíróság. A tárgyalás reggel kilenc órakor kezdődött és az ítéletet este nyolc órára hozta meg a bíróság. Az aktivistákat egy év próbára bocsátotta a bíróság, és a külföldieket - egy német, egy svájci és három osztrák állampolgárt - egy évre kitiltotta Magyarország területéről. A bíróság gyorsított eljárásban folytatta le a tárgyalást. Az MTI jelentése szerint az ügyvéd fellebbezést nyújtott be, ezért az ítélet nem jogerős.

ELkövették, vagy nem a garázdaságot?

Az ügyész szerint a gyanúsítottak - köztük az első rendű vádlott, a magyar állampolgárságú Szőnyi Dániel - "a garázdaság bűncselekményét megvalósították, a paksi atomerőműben az üzemzavar kapcsán uralkodó felfokozott hangulat miatt ugyanis egy kisebb rendzavarás is riadalmat kelt". A védő szerint a vádlottak nem követték el a garázdaság bűncselekményét, a rongálás szándékossága nem bizonyítható, ezért szabadon bocsátásukat és bűncselekmény hiánya miatt felmentésüket kérte.

A június 12-én a paksi atomerőműben lefolytatott Greenpeace-akció során a vádlottak a rendőrség felszólítása ellenére megpróbáltak átmászni az atomerőmű kerítésén, és elszakították a biztonsági érzékelő vezetékét, amellyel 150 ezer forintos kárt okoztak. A bíróság az ítélethozatal során tekintettel volt arra, hogy a vádlottak fiatalok, többségükben egyetemisták, akik nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel, így pénzbírságot nem szabott ki. p> Az egésznapos tárgyalást egyébként kétszer is félbeszakították, mert a zöldek jogi képviselője kifogásolta, hogy olyan tolmácsok segítették a bíróság munkáját, akik maguk is az atomerőmű dolgozói, vagy szerződéses partnerei voltak. Az osztrák Greenpeace aktivisták őrizetbevétele miatt az osztrák külügyminiszter a nap folyamán tárgyalt magyar kollégájával, de az eszmecseréről részletek nem szivárogtak ki. Kora este a nemzetközi környezetzvédő szervezet omnline tiltakozó akciót is szervezett, ennek keretében több száz elektronikus levelet küldtek Medgyessy Péter miniszterelnöknek, illetve Lamperth Mónika belügyminiszternek.