Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyomozás a németkéri házrombolás ügyében

2002.09.20. 17:12
Rongálás gyanújával rendőrségi vizsgálat indult a paksi romák csütörtökön Németkéren lerombolt házával kapcsolatban. A bedőtanyai romákat egyelőre konténerekben helyezik el, közben pedig újra százak őrzik a németkéri házat, megakadályozandó a tuladjonos roma család beköltözését.
Magyarország legújabb történelmének egyik legsúlyosabb csoportos cigányellenes megmozdulását végrehajtva Németkér lakossága csütörtökön módszeresen lakhatatlanná tette az odaköltözni akaró egyik bedőtanyai család házát. A fedél nélkül maradt egyik Bedő-tanyai roma család csütörtökön délután szeretett volna beköltözni a paksi önkormányzat pénzén vásárolt új otthonába, de ezt az épület elé gyűlt több száz németkéri lakos megakadályozta.

Este lincshangulat uralkodott a faluban

A faluban este már lincshangulat uralkodott, a felbőszült tömeg kidöntötte a ház kerítését, megrongálta a tetejét, letépte az ereszcsatornát, valamint betörte az ablakokat is, ezáltal az épület lakhatatlanná vált. A falu polgármestere, Mihályi Józsefné a Roma Sajtóközpontnak elmondta: csakúgy, mint a teljes képviselőtestület, maga is ott volt az akciónál.

A polgármester csitítani próbálta a tömeget

"Csitítani próbáltam a tömeget, ezer embert. Először még sikerült, másodjára már nem. A falu lakossága egy emberként állt neki az épületnek" - tájékoztatott a községvezető, akit épp a rendőrségi meghallgatása idején értünk utol. Mihályiné - hangsúlyozva, hogy szerinte nem a romákkal szemben, hanem a paksi önkormányzat döntése ellen tiltakozott így a lakosság - hozzátette: valószínűleg az önkormányzat fizeti majd ki a ház vételárát. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen, rongálás gyanújával indított nyomozást az ügyben - tudtuk meg a főkapitányság sajtóreferensétől.

Mintegy kétszáz helyi lakos vonult fel pénteken délután Németkéren az egyik paksi roma család néhány napja megvásárolt háza elé, mert attól tartanak, hogy a tulajdonosok újra megpróbálnak beköltözni az ingatlanba. A rendőrség az ügyben nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen.

Újra százak a németkéri háznál

Pénteken délután újból tömeg gyűlt a romos ingatlan elé, mert úgy értesültek, hogy a romák megint megpróbálnak beköltözni. Az emberek közül többen azt hangoztatták, hogy a költözést akár erővel is megakadályozzák, és ha a tulajdonosok rendőri kísérettel érkeznek, akkor "utána rendezik az ügyet".

A kampány miatt van a herce-hurca?

Egy asszony úgy fogalmazott: "kiráz a hideg bennünket, ha arra gondolunk, megnövekszik a bűnözés a faluban, itt már senki és semmi nem lesz biztonságban". Volt, aki azon véleményének adott hangot, hogy az egész ügy csak a közelgő önkormányzati választások miatt van. "Paks vezetői exportálják a problémáikat, hogy jobb színben tűnhessenek fel szavazóik előtt". A helybéliek leszögezték: bárhogy is lesz, egységesen lépnek fel a betelepülők ellen, és mindaddig kitartanak, amíg erre szükség van.

A két hete lakhatatlanná vált, majd lerombolt házaik romjainál az elmúlt éjszakát is sátrakban töltötte az öt otthontalan család. Ideiglenesen és véglegesen is megoldódik azoknak a romáknak az elhelyezése, akik két hete maradtak fedél nélkül a Pakshoz tartozó Bedő-tanyán - nyilatkozta az MTI-nek Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány. Mint mondta, a családok hamarosan szükséglakásokba és a cigány kisebbségi önkormányzat irodájába költözhetnek.

A konténerekben szerszámokat tárolnak majd

A rászorulóknak két önkormányzati szükséglakásban, valamint a helyi cigány kisebbségi önkormányzat irodájában biztosítanak ideiglenes elhelyezést. "Az önkormányzattól kapott pénzen két család építkezni fog, egy házat vásárol valahol, egynek pedig a kisebbségi irodát alakítják át úgy, hogy megfeleljen a hosszabb távú tartózkodás céljára is" - tette hozzá Horváth. Bár korábban szó volt arról is, hogy az otthon nélkül maradt romák konténerekbe költöznek, Horváth most elmondta, hogy a Bedő-tanyára szállított négy konténert nem lakhatásra, hanem az építkezéshez szükséges szerszámok, kellékek tárolására szolgálnak majd.

Szombaton tüntetnek a betelepülés ellení

A paksi cigány önkormányzat képviselője, Solt Pál kifejtette: valószínűleg sikerül két lakást megvásárolni a közeli Kövesden, a többiek pedig új házat építenek a korábbi otthonaik helyén. Addig az is előfordulhat, hogy a roma képviselet irodájába költöznek be a családok - közölte Solt. A Paks környéki falvak lakói szombaton a város polgármesteri hivatala előtt tiltakoznak a szerintük a szociális problémáitól más települések rovására megszabadulni szándékozó paksi önkormányzat ellen.