Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Megkezdődik az elhárítás a paksi atomerőműben

2006.10.12. 15:04
A paksi atomerőműben megkezdődik a 2003-ban megsérült üzemanyag kiemelése a hét végén vagy a jövő hét elején. A helyreállítás költségei legalább egymilliárd forintot tesznek ki.

"A hét végén sor kerül az utolsó ellenőrzésre, egy 72 pontból álló listán minden feltételt ellenőrzünk, és várhatóan a hét végén vagy a jövő hét elején megkezdődnek az eltávolítási munkák" - közölte a vezérigazgató. A munka befejezésének nincs időkorlátja, ütemezése a biztonsági tényezők függvénye. A helyreállítás bekerülési költségét az erőmű vezetése egymilliárd forintra becsüli.

Az engedélyt már tavaly megkapta az erőmű a műveletek elvégzésére. Az elhárítási munkák így is a tervezettnél egy hónappal hamarabb kezdődnek, hiszen idén januárban arról szóltak a hírek, hogy novemberben látnak hozzá a 2-es blokk pihentető medencéjében tárolt 30, összesen 3,6 tonna súlyú sérült fűtőelem kiemeléséhez.

Levizsgáztak az oroszok, dolgozhatnak Pakson

Az elmúlt másfél hét alatt az igazgató tájékoztatása szerint befejeződtek az átrakógépes próbák a kettes blokkon, behelyezték a védőplatformot a tisztító tartályra, most kerül végleges helyére a munkaplatform a kettes blokkbeli 1. aknába.


Kovács József vezérigazgató

Kovács József közölte: október első napjaiban megérkeztek az orosz szakemberek Paksra, letették azokat a szükséges vizsgákat, amelynek alapján munkát végezhetnek a paksi atomerőműben, ezzel párhuzamosan az irányító magyar szakemberek és a személyzet is vizsgát tett az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) előtt, és átvették megbízásukat, amelynek alapján irányíthatják a munkálatokat.

Négy tonnányi üzemanyag-törmelék

A sajtótájékoztatóra meghívták az erőmű 30 kilométeres körzetében található települések országgyűlési képviselőit is, akik az 1-es és 2-es blokk reaktorterében megtekinthették az előkészületeket. A helyreállítási munkálatokat a 2003 áprilisában történt üzemzavar felszámolása teszi szükségessé, amikor a második blokk főjavítása közben a tisztítás alatt lévő üzemanyag-kazetták a tisztító tartály nem megfelelő hűtése miatt darabokra hullottak.

A mintegy 4 tonnányi üzemanyag-törmelék eltávolítására az orosz TVEL konzorcium kapott megbízást, a cég a paksi atomerőmű szakembereinek irányításával az OAH ellenőrzése mellett végzi a munkálatokat.