Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Kártérítést kapott a palesztin fogorvos

2008.09.30. 15:06
Kétmillió forint kártérítést ítélt a Fővárosi Bíróság Saleh Tayseer palesztin fogorvosnak, akit 2004-ben, Móse Kacav volt izraeli elnök budapesti látogatása előtt néhány órával vettek őrizetbe. A Budapesten élő férfit azzal gyanúsították, hogy két társával együtt terrorcselekményt készített elő egy zsidó múzeum ellen.

Kétmillió forint nem vagyoni kártérítést ítélt első fokon a Fővárosi Bíróság a magyar állammal szemben annak a palesztin fogorvosnak, akit 2004-ben terrorcselekmény előkészülete miatt őrizetbe vettek, majd szabadon engedtek, és az eljárást is megszüntették ellene.

Saleh Tayseer Budapesten élő palesztin fogorvost Móse Kacav akkori izraeli elnök 2004 áprilisi látogatása előtt néhány órával vették őrizetbe a rendőrök, terrorcselekmény előkészületének gyanújával. A Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelést javasolt a fogorvos ellen.

A nyomozók szerint Tayseeron kívül még két ember volt érintett az ügyben, az egyiket a fogorvos 2003 végén robbanószer beszerzésével bízta meg, a másikat pedig azzal, hogy merényletet kövessen el egy zsidó múzeumban. A palesztin férfit a főügyészség azonban idén júniusban szabadlábra helyezte, mert álláspontjuk szerint nincs kellő bizonyíték a vádemeléshez.

Az előzetes letartóztatásban töltött idő miatt júniusban a fogorvos harmincmillió forintot kért kártalanításként a magyar államtól, amelyből kedden kétmillió forintot ítélt meg a bíróság. Eleinte 200 millió forintos nem vagyoni kártérítést kért, ez azonban az eljárás közben ügyvédváltás miatt módosult. Saleh Tayseer végül 20 millió forint nem vagyoni kártérítést kért, továbbá vagyoni kártérítésként 8 millió 118 ezer forintot és ennek kamatait.

A fogorvos ügyvédje többek közt arra hivatkozott, hogy ügyfele jövedelme az előzetes letartóztatásban töltött idő miatt felére csökkent a 2003-as jövedelméhez képest, a letartóztatás miatt többletköltsége keletkezett és a letartóztatásban töltött idő, valamint az alaptalan gyanúsítások rendkívül megviselték őt és családját, illetve magyar és külföldi kapcsolatainak nagy részét is elvesztette a korábban a vallási és a közéletben részt vevő férfi.

Az állam képviselője viszont a vagyoni kártérítés teljes elutasítását kérte a bíróságtól, ugyanis a felperes által benyújtott jövedelemigazolásokat nem tartja alkalmasnak a kereset alátámasztására. Azt mondta, a fogorvos ellentmondó nyilatkozatai miatt került előzetes letartóztatásba. Az állam objektív felelősségét viszont elismerte, és arra kérte a bíróságot, hogy a bírósági gyakorlatnak megfelelően mérlegelje a két hónapnyi előzetes letartóztatás miatt járó összeget.

A bíróság a vagyoni károk megtérítését elutasította, részben bizonyítás, részben az okozati összefüggés hiánya miatt. A nem vagyoni kártérítés mértékének megállapításakor egyebek mellett értékelte a fogva tartásban töltött időtartamot, a köztudomású, bizonyításra nem szoruló tényeket, illetve hogy a fogorvos vallási vezető és egészségügyi szolgáltatást is nyújt, akinek tevékenységéhez fokozott bizalomra van szükség, amely most jelentős mértékben megrendült.