Móric
14 °C
17 °C

Ahol diktálnak, ott diktatúra van

2007.05.01. 13:37
A romló életminőség és a megszorító intézkedések negatív hatásai ellen tiltakozott a Liga szakszervezeti szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége mintegy 500 tagja kedden Budapesten, a képviselői irodaház melletti Olimpiai Parkban.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: a két szakszervezeti konföderáció azért időzítette a demonstrációt május 1-jére, mert szerintük a bérből és fizetésből élőknek nincs okuk az ünneplésre. A munkavállalókra ugyanis aránytalanul nagy terheket hárítanak a konvergenciaprogram megszorító intézkedései, még mindig nem elég hatékony a fellépés a feketemunka ellen, és a munkahelyeken nem tartják be a munkaügyi jogszabályokat.

Az EU-átlag 27 százaléka a magyarok munkabére

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke követelte az uniós bérfelzárkóztatást, mint mondta, jelenleg a magyar átlagbérek az EU-s átlagnak mindössze 27 százalékát teszik ki.

A tiltakozók elfogadtak egy petíciót, amelyet átadnak a kormány és az Országgyűlés képviselőinek, ebben követelik, hogy foglalkozzanak a társadalom valódi problémáival, a munkavállalói kiszolgáltatottság megszüntetésével, a méltányos és arányos közteherviselés megteremtésével.

Három ok az ünneplésre

Gaskó István kiemelte: három ok is lehetne az ünneplésre. Az első az a XV. századtól élő hagyomány, hogy május elsején a szerelmes férfiak májusfát állítottak választottjuk háza előtt, a másik hogy a XIX. századtól ez a nap a munkásság ünnepe, míg a harmadik, hogy három éve e napon csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz.

"Ám addig nem ünnepelhetünk jó szívvel, és a munkavállalók tiltakozásaikat addig nem fejezhetik be, amíg a dolgozók érdekeit a kormány nem veszi figyelembe, ezért az összes munkavállaló és szakszervezet összefogására szükség lenne, hogy a kormány az érdekképviseletek széthúzását ne játszhassa ki ellenük" - mondta a Liga elnöke.

"Becsaptatok és megsarcoltatok"

Utalt arra, hogy a kormány egy májusfát állított a budapesti Hősök terén, ahova várják az emberek jó kívánságait tartalmazó szalagjait. Két szalagot mi munkavállalók jelképesen el is helyezünk. Az egyiken ez áll: "becsaptatok", míg a másikon "megsarcoltatok" - mondta a szakszervezeti vezető.

Úgy vélte, a kormány becsapta az embereket, elhallgatta a valódi gazdasági nehézségeket, hogy hatalomban maradjon, s az elhallgatott gazdasági problémák egyensúlyba hozását a munkavállalókkal fizetteti meg. A Liga elnöke beszélt arról is, hogy a megszorító intézkedések átlagosan az országban 4 százalékos reálbércsökkenést okoztak, a közszférában dolgozókat pedig ennél is jobban sújtják a konvergenciaprogram negatív hatásai.

Palkovics: A lakosság kétharmada a 60-as évek színvonalán él

Palkovics Imre szerint a magyar lakosság kétharmada ma az 1960-as évek életszínvonalán él. Leszögezte: a 18 éve alakuló rendszer megbukott, ezért rendszerváltásra lenne szükség. A Munkástanácsok elnöke szerint Magyarországon a tőke és a multinacionális cégek diktálják a bérek alakulását, és "ahol diktálnak, ott diktatúra van".

Palkovics Imre szerint a politikai erők széthúzása, a munkaadók és munkavállalók közötti érdekellentétek miatt 1956 óta ma van a legkevesebb esélye egy új társadalmi szerződés megkötésének.