Árpád
-2 °C
4 °C

Ahol diktálnak, ott diktatúra van

2007.05.01. 13:37
A romló életminőség és a megszorító intézkedések negatív hatásai ellen tiltakozott a Liga szakszervezeti szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége mintegy 500 tagja kedden Budapesten, a képviselői irodaház melletti Olimpiai Parkban.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: a két szakszervezeti konföderáció azért időzítette a demonstrációt május 1-jére, mert szerintük a bérből és fizetésből élőknek nincs okuk az ünneplésre. A munkavállalókra ugyanis aránytalanul nagy terheket hárítanak a konvergenciaprogram megszorító intézkedései, még mindig nem elég hatékony a fellépés a feketemunka ellen, és a munkahelyeken nem tartják be a munkaügyi jogszabályokat.

Az EU-átlag 27 százaléka a magyarok munkabére

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke követelte az uniós bérfelzárkóztatást, mint mondta, jelenleg a magyar átlagbérek az EU-s átlagnak mindössze 27 százalékát teszik ki.

A tiltakozók elfogadtak egy petíciót, amelyet átadnak a kormány és az Országgyűlés képviselőinek, ebben követelik, hogy foglalkozzanak a társadalom valódi problémáival, a munkavállalói kiszolgáltatottság megszüntetésével, a méltányos és arányos közteherviselés megteremtésével.

Három ok az ünneplésre

Gaskó István kiemelte: három ok is lehetne az ünneplésre. Az első az a XV. századtól élő hagyomány, hogy május elsején a szerelmes férfiak májusfát állítottak választottjuk háza előtt, a másik hogy a XIX. századtól ez a nap a munkásság ünnepe, míg a harmadik, hogy három éve e napon csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz.

"Ám addig nem ünnepelhetünk jó szívvel, és a munkavállalók tiltakozásaikat addig nem fejezhetik be, amíg a dolgozók érdekeit a kormány nem veszi figyelembe, ezért az összes munkavállaló és szakszervezet összefogására szükség lenne, hogy a kormány az érdekképviseletek széthúzását ne játszhassa ki ellenük" - mondta a Liga elnöke.

"Becsaptatok és megsarcoltatok"

Utalt arra, hogy a kormány egy májusfát állított a budapesti Hősök terén, ahova várják az emberek jó kívánságait tartalmazó szalagjait. Két szalagot mi munkavállalók jelképesen el is helyezünk. Az egyiken ez áll: "becsaptatok", míg a másikon "megsarcoltatok" - mondta a szakszervezeti vezető.

Úgy vélte, a kormány becsapta az embereket, elhallgatta a valódi gazdasági nehézségeket, hogy hatalomban maradjon, s az elhallgatott gazdasági problémák egyensúlyba hozását a munkavállalókkal fizetteti meg. A Liga elnöke beszélt arról is, hogy a megszorító intézkedések átlagosan az országban 4 százalékos reálbércsökkenést okoztak, a közszférában dolgozókat pedig ennél is jobban sújtják a konvergenciaprogram negatív hatásai.

Palkovics: A lakosság kétharmada a 60-as évek színvonalán él

Palkovics Imre szerint a magyar lakosság kétharmada ma az 1960-as évek életszínvonalán él. Leszögezte: a 18 éve alakuló rendszer megbukott, ezért rendszerváltásra lenne szükség. A Munkástanácsok elnöke szerint Magyarországon a tőke és a multinacionális cégek diktálják a bérek alakulását, és "ahol diktálnak, ott diktatúra van".

Palkovics Imre szerint a politikai erők széthúzása, a munkaadók és munkavállalók közötti érdekellentétek miatt 1956 óta ma van a legkevesebb esélye egy új társadalmi szerződés megkötésének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?