Auguszta
-7 °C
0 °C

A mentelmi bizottság nem adná ki Pallagot

2000.09.19. 16:17
Nem javasolja az Országgyűlés mentelmi bizottsága Pallag László kiadását - döntött a testület több órás tanácskozás után kedden. Isépy Tamás elnök a döntés kapcsán kijelentette: Pallag László olajbizottsági elnök megnyilatkozásaiban nem lépte túl a szabad véleménynyilvánítás alkotmányban is biztosított határait. Pallag üdvözölte a döntést, amely szerinte azt szolgálja, hogy tovább folytathatja munkáját. Eközben a Fidesz és a kisgazdák mai frakcióelnökségi ülésükön ma döntenek arról, mikorra fejezze be tevékenységét az olajbizottság: október, vagy december utolsó napján.

Négyen is büntetőeljárást kezdeményeztek rágalmazás miatt Pallag László, kisgazda olajbizottsági elnök ellen, aki egy korábbi sajtótájékoztatóján Nógrádi Zsolt ,,olajtanú" vallomására hivatkozva jelentette be, hogy többek között Pintér Sándor belügyminiszter, Szabó Iván, expénzügyminiszter, illetve Lezsák Sándor, az MDF korábbi elnöke érintett az olajügyekben.

Pallagot nem adják ki

Pallag szerint bölcs döntés született
A parlament mentelmi bizottsága előző ülésén mára halasztotta döntését az ügyben. Isépy Tamás bizottsági elnök szerint Pallag nyilatkozatai nem lépték túl a szabad véleménynyilvánítás alkotmányban is biztosított határait, így nem javasolják az Országgyűlésnek a mentelmi jog felfüggesztését, ellenben javasolják annak fenntartását.

A testület fideszes vezetője emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés rágalmazási ügyekben a lehető legritkábban adja ki a honatyákat. A képviselői munkát veszélyeztetné ugyanis, amennyiben politikai tartalmú nyilatkozataik miatt folyton bíróság elé kellene állnia az országgyűlési képviselőknek. Pallag László megnyugvással konstatálta a döntést. A kisgazda politikus egyébként arra az eshetőségre is készen állt, hogy kiadják. Szerinte a mentelmi jog arra szolgál, hogy a képviselők zavartalanul végezhessék munkájukat.

Leszögezte: olyan ügyben emelt szót, amely a nyilvánosság egészét foglalkoztatta és foglalkoztatja ma is. A döntés kapcsán kijelentette: hogy nem kell bíróságra rohangálnia, azt szolgálja, hogy zavartalanul folytathatja a munkát. Bölcsnek nevezte a testületet, amiért annak egyetlen tagja sem szavazott a kiadás mellett.

A végső döntés a Parlamenté

A mentelmi ügyről a parlament plenáris ülése dönt majd véglegesen. Elviekben kiadhatná az Országgyűlés a bizottság ajánlása ellenére a bíróságnak, erre azonban kicsi az esély, miután kétharmados szavazattöbbség szükséges a mentelmi jog felfüggesztéséhez, márpedig a szocialisták egyértelműen úgy foglaltak állást, hogy nemmel szavaznak ebben az ügyben.

A kormánykoalíció két legnagyobb pártja a Fidesz és a kisgazdák mai frakció elnökségi üléseiken döntenek arról: október, vagy december utolsó napján fejezze-e be munkáját az olajbizottság.

A kisgazdák korábban úgy foglaltak állást, hogy az év utolsó napjáig kellene folytatni a munkát, míg a Fidesz egy olyan javaslatot nyújtott be, hogy október végéig működjék csupán a grémium. Mindkét párt frakciója állást foglal a Fidesz három képviselőjének azon javaslatáról is, amely a Németh és Horn vezette kormányokat teszi felelőssé az olajvisszaélésekért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!