Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pintér rendőrárváknak adná Pallag pénzét

2000.12.14. 14:10
Pallag László, az olajbizottsági korábbi elnöke megsértette Pintér Sándor személyhez fűződő jogait, amikor júniusi sajtótájékoztatóján Nógrádi Zsolt ,,olajtanú" meghallgatására hivatkozva bejelentette, hogy a belügyminiszter érintett az olajügyekben. A Fővárosi Bíróság csütörtöki ítéletében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, így a képviselőnek 1,25 millió forint kártérítést kell fizetnie, és saját költségén szervezett sajtótájékoztatón kell bocsánatot kérnie Pintér Sándortól. Pallag László még a döntés előtt közölte, nem tud, de nem is akar fizetni, és bocsánatot sem kér, mert nincs miért. Pintér jogi képviselője szerint, ha Pallag nem fizet, képviselői fizetéséből tilthatják le a kártérítést.

Rögtön az első tárgyalási napon döntést hozott a Fővárosi Bíróság a Pintér kontra Pallag személyiségi jogi perben. Amint arról korábban az Index is hírt adott, Pallag László, még az olajbizottság kisgazda elnökeként egy júniusi sajtótájékoztatón bejelentette: egy meghallgatott tanú szerint Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter országos főkapitányként kapcsolatban állt a békési olajmaffiával, rendszeresen találkozott velük, és egy-egy ilyen megbeszélésről húsz és ötvenmillió forint közötti kenőpénzzel távozott.

A bíróság elutasította az olajbizottsági elnök és ügyvédje fellebbezését, és újabb, összesen 100 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a honatyát. Tomposh Judit, Pallag ügyvédje azt hangoztatta, hogy a képviselő közérdekből járt el, amikor sajtótájékoztatón ismertette Nógrádi Zsolt ,,olajtanú" állításait. Szerinte a honatya nem okozott kijelentéseivel kárt, miután 1992 és 2000 között több mint nyolcvan újságcikk taglalta a jelenlegi belügyminiszter esetleges maffiakapcsolatait.

Tompos arra hivatkozva kérte az elsőfokú ítélet megsemmisítését, hogy a közérdek az alkotmány szerint fontosabb, mint egyvalakinek a személyhez fűződő jogai. Úgy ítélte meg, ha egy politikus magánszemélyként mond hasonlót, akkor polgárjogi felelősség terheli, képviselőként azonban nem.

Pallag: az igazságot kerestem

Pallag László csütörtökön először szólalt meg a perben. Szerinte amikor koalíciós képviselőként a nyilvánossághoz fordult, csupán ahhoz kívánta hozzásegíteni Pintér Sándort, hogy végre valahára, a nyilvánosság előtt tisztázza magát a belügyi tárca vezetője. Leszögezte, hogy az igazság keresése is motiválta megszólalásait. Ügyvédjével közösen azt mondta: elmarasztaló döntés esetén felülvizsgálati kérelmet adnak be, s ha a Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyja az elmarasztalást, Strassburgban keresi tovább az igazát.

A bíróság másfél órás tanácskozás után úgy döntött: helybenhagyja az elsőfokú ítéletet, mely 1,25 millió forint megfizetésére, illetve nyilvános bocsánatkérésre kötelezte Pallag Lászlót. A bíróság nem vonta kétségbe a képviselő jóhiszeműségét, ám úgy látta: közérdekre hivatkozva sem sérthető meg senkinek a személyiségi joga. A per szempontjából annak sem volt jelentősége, hogy korábban hány alkalommal hozták hírbe a felperest. A bírák azt is megállapították: az alperes nem volt felhatalmazva az általa vezetett bizottság részéről a sajtótájékoztató megtartására. A bírói testület ítéletének indoklását később foglalják írásba.

Ragaszkodik Wartburgjához a kisgazda honatya

Pallag László még a döntés előtt kijelentette: nem tud, de nem is akar fizetni, és bocsánatot sem kér. Elmondta, magánvagyona nem több mint egy vakolatlan ház fele, illetve egy Wartburg és egy Ford típusú gépkocsi, ezektől pedig nem kíván megválni.

Hajzer László, Pintér jogi képviselője üdvözölte a jogerős döntést, és reményét fejezte ki, hogy a vesztes fél még karácsony előtt kifizeti a kártérítés összegét, hogy a belügyminiszter szétoszthassa a pénzt a rendőrárvák közt. Bízik az ügyvéd abban is, hogy a jogerős ítéletnek megfelelően a képviselő megköveti a minisztert. Ellenkező esetben a bíróság bírságot szabhat ki, ami akár 100 ezer forinttal is emelheti a tétet. Ráadásul a bíróság egészen addig duplázhatja a bírság összegét, amíg a honatya eleget nem tett az ítéletben foglaltaknak.

Pintér jogi képviselője szerint, ha Pallag nem fizet, képviselői fizetéséből is letilthatják a kártérítést.