Judit
3 °C
7 °C

Pallag újabb pert vesztett

2000.10.30. 18:30
Az olajbizottsági elnök újabb pert vesztett el az ominózus június 9-ei sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt. Hétfőn ugyanis a Békéscsabai Városi Bíróság elsőfokon félmillió forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte Pallag Lászlót, mert megsértette Szabó Iván személyiségi jogait, és valótlanul hozta összefüggésbe nevét az olajügyekkel - jelentette az MTI. A kisgazda politikus ügyvédnője a tárgyalás után kijelentette, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. Ez egyelőre csak jogálom és nem jogállam - jellemezte a bíró döntését dr. Tompos Judit. A felperes expénzügyminiszter úgy véli, a per megnyerésével visszanyerte erkölcsi fedhetetlenségét.
Pallag László megsértette Szabó Iván személyiségi jogait, és valótlanul állította 2000. június 9-ei sajtótájékoztatóján, hogy a volt pénzügyminiszter pénzügyi fedezetet biztosított olajügyletekhez - döntött csütörtökön a Békéscsabai Városi Bíróság. Az elsőfokú, nem jogerős ítélet megtiltotta a kisgazda politikusnak a további jogsértő magatartást, és 500 ezer forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte - adta hírül az MTI. Ezenkívül Pallag Lászlónak 15 napon belül sajtótájékoztatón kell közzétennie az ítéletet és annak indoklását.

Pallag már Pintér ellen is vesztett

Pallag László
"Legfeljebb majd leülöm a büntetést és kipihenem magam"
A bizottsági elnök elhíresült, azóta már egy elsőfokú pervesztést is eredményező sajtótájékoztatóján több ismert politikust, így Lezsák Sándort, Pintér Sándort és Szabó Ivánt hozta kapcsolatba az olajügyekkel Nógrádi Zsolt zárt ülésén tett tanúvallomására hivatkozva. Pallag többek között azt nyilatkozta, hogy Szabó Iván pénzügyminiszterként fedezetet biztosított az olajszőkítésekhez. A bizottsági elnököt mindhárom érintett beperelte, és Pintér Sándor ellen elsőfokon el is vesztett egy kártérítési pert. Szabó Iván volt pénzügyminiszter személyiségi jogai megsértése miatt indított polgári peres eljárást a kisgazda képviselő ellen.

Az alperes Pallag ügyvédje azzal érvelt a hétfői tárgyaláson, hogy egy képviselőnek alkotmányos joga, sőt kötelessége közérdekű információk közzététele - még akkor is, ha személyiségi jogokat sért. A bizottsági elnök Szabó Ivánra tett kijelentését dr. Tompos Judit azzal magyarázta, hogy az arra vonatkozott, hogy Szabó Iván pénzügyminiszterként elmulasztotta megtenni azokat az intézkedéseket, melyek az olajszőkítések megakadályozását szolgálták volna.

A bizottsági elnök ülésezett

Állítása alátámasztására az ügyvédnő bizonyítási eljárást kért, és kérte, hogy ebben tanúként idézzék meg dr. Körösi Imre képviselőt, az MDF-frakción belül egykor működő Monopoly Bizottság tagját, aki már 1992-ben dokumentumokat adott át Szabó Ivánnak, illetve dr. Bencze Józsefet a Vám- és Pénzügyőrség főigazgató-helyettesét. A bíróság a bizonyítási kérelmet elutasította.

A tárgyaláson Pallag László nem volt jelen, mivel ebben az időben az olajbizottság ülésén elnökölt, a felperes Szabó Iván viszont megjelent a bíróság előtt. Szabó Iván jogi képviselője a további jogsértő magatartás megtiltását, nyilvános elégtételt és 1 millió forint nem vagyoni jellegű kártérítés megítélését kérte a bíróságtól. Pallag László jogi képviselője a per megszüntetését kérte.

A kisgazda politikus ügyvédnője a tárgyalás után az MTI-nek nyilatkozva kijelentette, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. Ez egyelőre csak jogálom és nem jogállam - jellemezte a bíró döntését dr. Tompos Judit. Az ügyvédnő szerint a helytelen joggyakorlat felerősítheti azokat a folyamatokat, melyek a közérdekű, közcélokban eljáró képviselők elleni támadásokhoz vezethetnek. A felperes expénzügyminiszter úgy véli, a per megnyerésével visszanyerte erkölcsi fedhetetlenségét. Szabó Iván hozzátette: a kártérítés összege nem lényeges, hiszen közcélokra kívánja felajánlani a pénzt. Jogi képviselője reméli, hogy jogerőre emelkedik az ítélet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?