Katalin
-2 °C
3 °C

Tüntettek a rákospalotai erőmű ellen

2003.06.02. 11:07
A rákospalotai Fővárosi Hulladékhasznosító Mű előtt tüntetett hétfő reggel a Zöld Demokraták nevű civilszervezet, valamint néhány tucat helyi lakos. A demonstrálók azt követelték, hogy vonják vissza az erőmű engedélyét.
Demonstrációt tartottak a rákospalotai Fővárosi Hulladékhasznosító Mű előtt hétfőn reggel a Zöld Demokraták, valamint több helyi polgár. A szemétégető működtetése ellen tiltakozó közel 50 fős tömeg transzparensekkel és cserepes virágokkal állta el néhány percre a mű egyik bejáratát, megakadályozva ezzel egy hulladékszállító teherautó behajtását. A demonstrálók a helyszínt biztosító rendőrök kérésére végül elhagyták helyszínt.

Demszky ide igyekezz!

A "Meddig még?", "Hol a határ?", "Szűnjön meg a ködösítés!", "Demszky ide igyekezz, ne az EU-ba!" feliratú táblák alatt tiltakozók azt követelték, hogy a környezetvédelmi felügyelőség vonja vissza a véleményük szerint politikai nyomásra meghozott engedélyező határozatát.

Birtokháborítást valósít meg

A rákospalotai szemétégetőmű a közelmúltban kezdte meg ismét működését, miután a környezetvédelmi főfelügyelőség elbírálta a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. beadványát, s engedélyezte, hogy a hulladékhasznosító 2004. március 31-ig tovább üzemeljen. Még ezt megelőzően, április végén, a Fővárosi Bíróság az újpesti önkormányzat által kezdeményezett birtokperben jogerősen úgy döntött, hogy a szemétégető további egy évig működhet. A birtokperben az újpesti önkormányzat annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy az égetőmű levegőszennyezése birtokháborítást valósít meg, és ennek megszüntetésére az üzem leállításával kötelezze az alperes Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-t.

Idén januárban egyébként megkezdődött az égetőmű két kazánjának rekonstrukciója és füstgázmosójának építése. A munkák első üteme 2004. március 31-ig fejeződik be, és ezt követően az égető károsanyag-kibocsátása a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel majd.