Natália
1 °C
7 °C

Mádl beköltözhet a Sándor-palotába

2002.11.05. 18:39
Az Országgyűlés keddi döntésével törvényt alkotott arról, hogy a köztársasági elnök és hivatala elhelyezésére a jövőben a budavári Sándor-palota szolgál. Mádl Ferenc elnöki hivatala üdvözli a döntést: a hivatalvezető szerint helyes, hogy a mindenkori államfő más hatalmi ágat képviselő intézményektől fizikailag is elkülönülve, méltó helyen rendezkedhet be.
Az elfogadott néhány soros jogszabály indoklásában szerepel, hogy a helyreállított Sándor-palota olyan reprezentatív műemlék épület, amely megfelel azoknak a protokolláris és biztonsági kívánalmaknak, amelyek a köztársasági elnök és hivatalának elhelyezése során támaszthatóak.

A Sándor-palota kijelölése lehetőséget biztosít a köztársasági elnöknek és hivatalának arra, hogy elköltözzön az Országház épületéből, ezzel is kifejezve: a legfőbb közjogi méltóság az Országgyűléstől elkülönült, független alkotmányos tényező.

A kormány eredetileg egy 2000. évi törvény módosításával kívánta megoldani a köztársasági elnök elhelyezését. Az államfő, a kormányfő, a házelnök, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény ez irányú módosítását azonban - figyelembe véve a parlamenti vitában elhangzott észrevételeket - végül elvetette a kormány.

Az államfő hasonló színvonalú elhelyezésben részesül, mint például a cseh vagy a finn köztársasági elnök. Az új törvény a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

Az elnöki hivatal üdvözli a döntést

A Köztársasági Elnöki Hivatal üdvözli, hogy az Országgyűlés elfogadta a hivatal költözéséről szóló javaslatot - mondta Becker Pál, az államfő hivatalának vezetője kedden az MTI érdeklődésére.

- A köztársasági elnök alkotmányos jogállása alapján kívánatosnak és szükségesnek tartjuk, hogy a mindenkori államfő és hivatala más hatalmi ágat képviselő intézményektől fizikailag is elkülönülve, méltó helyen rendezkedhet be - közölte Becker Pál.

Mielőbb mennének

Az államfő hivatalának vezetői a Sándor-palotát többször bejárták, egyeztettek az épület vezető tervezőjével és a belsőépítészekkel, hogy az épület valamennyi adottságáról pontos képet kaphassanak, és a szükséges intézkedéseket a szakértők minél hamarabb végrehajthassák.

- Őszintén bízunk abban, hogy a köztársasági elnök és hivatalának átköltözésére a törvény hatályba lépését követően mielőbb sor kerülhet - hangsúlyozta Becker Pál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?