Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Mádl beköltözhet a Sándor-palotába

2002.11.05. 18:39
Az Országgyűlés keddi döntésével törvényt alkotott arról, hogy a köztársasági elnök és hivatala elhelyezésére a jövőben a budavári Sándor-palota szolgál. Mádl Ferenc elnöki hivatala üdvözli a döntést: a hivatalvezető szerint helyes, hogy a mindenkori államfő más hatalmi ágat képviselő intézményektől fizikailag is elkülönülve, méltó helyen rendezkedhet be.
Az elfogadott néhány soros jogszabály indoklásában szerepel, hogy a helyreállított Sándor-palota olyan reprezentatív műemlék épület, amely megfelel azoknak a protokolláris és biztonsági kívánalmaknak, amelyek a köztársasági elnök és hivatalának elhelyezése során támaszthatóak.

A Sándor-palota kijelölése lehetőséget biztosít a köztársasági elnöknek és hivatalának arra, hogy elköltözzön az Országház épületéből, ezzel is kifejezve: a legfőbb közjogi méltóság az Országgyűléstől elkülönült, független alkotmányos tényező.

A kormány eredetileg egy 2000. évi törvény módosításával kívánta megoldani a köztársasági elnök elhelyezését. Az államfő, a kormányfő, a házelnök, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény ez irányú módosítását azonban - figyelembe véve a parlamenti vitában elhangzott észrevételeket - végül elvetette a kormány.

Az államfő hasonló színvonalú elhelyezésben részesül, mint például a cseh vagy a finn köztársasági elnök. Az új törvény a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

Az elnöki hivatal üdvözli a döntést

A Köztársasági Elnöki Hivatal üdvözli, hogy az Országgyűlés elfogadta a hivatal költözéséről szóló javaslatot - mondta Becker Pál, az államfő hivatalának vezetője kedden az MTI érdeklődésére.

- A köztársasági elnök alkotmányos jogállása alapján kívánatosnak és szükségesnek tartjuk, hogy a mindenkori államfő és hivatala más hatalmi ágat képviselő intézményektől fizikailag is elkülönülve, méltó helyen rendezkedhet be - közölte Becker Pál.

Mielőbb mennének

Az államfő hivatalának vezetői a Sándor-palotát többször bejárták, egyeztettek az épület vezető tervezőjével és a belsőépítészekkel, hogy az épület valamennyi adottságáról pontos képet kaphassanak, és a szükséges intézkedéseket a szakértők minél hamarabb végrehajthassák.

- Őszintén bízunk abban, hogy a köztársasági elnök és hivatalának átköltözésére a törvény hatályba lépését követően mielőbb sor kerülhet - hangsúlyozta Becker Pál.