Ágnes
-5 °C
2 °C

55 milliárd EU-s pénz a szakrendelőkre

2007.10.31. 13:03
A szakrendelők, járóbeteg-központok, illetve a mentésirányítás fejlesztésére novembertől 55 milliárd forintra pályázhatnak az önkormányzatok a lehívható 480 milliárd forintos uniós forrásból - jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi és Bajnai Gordon területfejlesztési miniszter.

A pénzből elsősorban kistérségi járóbeteg-szakellátó központokat szeretnének kialakítani ott, ahol jelenleg egyáltalán nincs szakrendelés. A cél az, hogy ezek a központok 25 percen belül megközelíthetők legyenek, az erre lehívható összeg 25 milliárd forint - mondta el Horváth Ágnes. A pénzből az eszközök, a műszerek és az informatikai fejlesztésre is lehet költeni.

A régiók egészségügyi beruházásaihoz további 20 milliárd forintra lehet pályázni - ismertette a tárcavezető. Ezeket a pénzeket a már meglévő szakrendelők korszerűsítésére fordíthatja az önkormányzat.

Az Országos Mentőszolgálatnak 3,5 milliárd forint uniós forrás jut, amelyből a mentésirányítás újulhat meg.

A liberális egészségügyi miniszter beszámolt arról is, hogy 6,4 milliárd forintra pályázhatnak azok a krónikus ellátást nyújtó intézmények, amelyek hajlandóak egyes belgyógyászati aktív ellátásukat "kiváltani", és járóbeteggé alakítani. A húsz kórházi ággyal rendelkező intézmények pályázataira számítanak.

"Azt várjuk ennek a pályázatnak a keretében, hogy azok a kórházak, amelyek aktív ellátó funkciójukat elveszették, helyben, lakosságközeli ellátócentrumokká váljanak, egynapos sebészettel, nappali kórházi ellátásokkal" - mondta Horváth Ágnes.

Az uniós pályázatokkal elsősorban a kistérségek járóbeteg-ellátását kívánják fejleszteni, de a távlati tervekben szerepel az egyetemi centrumok, az úgynevezett súlyponti és a területi kórházak fejlesztése is.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a projektekkel kapcsolatban elmondta: az önkormányzatoknál a kötelező önrész tíz százalék, míg a hátrányos helyzetű kistérségekben öt százalék. Hozzátette azonban, hogy a helyhatóságoknak lehetőségük van kedvező feltételek mellett hitelkonstrukcióhoz jutni, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank kínál az önrészhez. Az egészségügyi célú pályázatokat november 8-án írják ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!