Szilárda
0 °C
6 °C

Szocialista beszédpanelek a 2006-os költségvetéshez

2005.09.08. 23:24
A Draskovics-csomaghoz hasonlóan a 2006-os költségvetés jellemzéséhez is kézhez kaptak egy beszédpanel-gyűjteményt az MSZP megyei vezetői és képviselői. A szocialisták az útmutató szerint biztosan felhívják majd a figyelmet arra, hogy a jövő évi büdzsé az épp futó imázskampánnyal egybehangzóan az igazságosság, a bátorság és a biztonság költségvetése lesz, és nem választási költségvetés, azaz semmiképp sem akarja megvásárolni pénzért a polgárok szavazatait.

Tavaly a Draskovics Tibor pénzügyminiszter nevével fémjelzett takarékossági csomag kommunikációját sem bízta a véletlenre az MSZP. A tárcák számára komoly forrásvisszavágást hozó intézkedés könnyebb elfogadtatásához segédanyagot adott ki a kormányszóvivői iroda, amely tartalmazta a tiltott szavak jegyzékét is. Az Index birtokába került az a dokumentum, amely hasonló útmutatást ad az MSZP vidéki vezetőinek, képviselőinek és jelöltjeinek a jövő évi büdzsé előnyeinek kidomborításához.

Tiltott szavak most nincsenek

A beszédpanel-gyűjtemény most nem tartalmazza a tiltott vagy kerülendő kifejezések listáját, csupán a pozitív megfogalmazásokat veszi sorra. A szocialisták számára ajánlott, hogy a nehezen áttekinthető számsorokat a párt legújabb kampányának alapszavaival jellemezzék.

A 2006-os büdzsé így minden bizonnyal az igazságosság, a bátorság és a biztonság költségvetése lesz: "a biztonság költségvetése, mert következetesen megtartjuk, és kiszámíthatóan végrehajtjuk ígéreteinket", "az igazságosság költségvetése: mert az igazságosabbá vált családtámogatást, az igazságosabbá váló adórendszert, az igazságosabbá vált lakástámogatást finanszírozza". A bátorság pedig az útmutató szerint épp ahhoz kell, "hogy a biztonság és igazságosság a büdzsében érvényesüljön".

Középpontban az adócsökkentés

A kormánypárti szónokok számára érveket adó közhely-gyűjtemény az adócsökkentés részleteit, a családtámogatás finanszírozására elkülönített több mint 30 milliárdos többletforrást, a Fészekrakó Programot ajánlják. Jól használható érv a büdzsé fényezése mellett az is, hogy "az autópálya-építés a megtervezett ütemben és a megtervezett finanszírozással folytatódik", és az agrárium "támogatására jutó összeg az idei 328 milliárd forintról 400 milliárd forint fölé emelkedik".

A pozitív érvek közé sorolják azt is, hogy az állam a központi igazgatás működésén, a bürokrácián mintegy 300 milliárd forintot spórol majd meg. A dokumetum szerint ezt a következőképp kell értelmezni: "nem a minisztériumoknál kell, hogy sok pénz legyen, hanem az embereknél és a családoknál".

"Nem lesz választási költségvetés"

A költekezésmentes, azaz meglehetősen takarékos költségvetés értelmezésére pedig a miniszterelnök által már többször elismételt panelt javasolja az összeállítás: "nem lesz választási költségvetés, elmondtuk többször, megerősítjük újra. 1994 óta Magyarországon valamennyi kormány azt gondolta választások előtt, hogy a polgárok szavazatai pénzért megvásárolhatók. Az elmúlt három választásból, levonható a következtetés, hogy ez gazdasági szempontból káros, politikai szempontból pedig fölösleges. Fölösleges, mert eddig minden kormány így tett, és minden kormány elvesztette a választásokat. És káros, mert a kormányok választási bőkezűségét minden alkalommal az ország, azaz a polgárok fizették meg, utólag, kamatostul."

MSZP: Semmi újdonság

Nyakó István, az MSZP szóvivője az Index érdeklődésére azt mondta, semmi meglepő nincs abban, hogy a szocialisták ugyanazt kommunikálják, mint a miniszterelnök. Nyakó szerint ugyanis a kormányfő vasárnapi szezonnyitó beszédének kivonatát a sajtó és a párt képviselői is megkapták.