Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Javítaná a panellakók helyzetét a kormány

2005.05.26. 09:25
A miniszterelnök azt mondta, kormányzati koncepció készül a panellakók helyzetének javítására. Az intézkedéscsomag négy részből fog állni, egy panelfelújítási programból, egy távhő-rekonstrukcióból, de szó van a lakótelepi rendőrőrsök megerősítéséről, illetve a részönkormányzatok számának növeléséről is.
A jövő héten a lakótelepeken élők helyzetét javító bejelentéseket teszek - közölte Gyurcsány Ferenc egy pestszentlőrinci lakossági fórumon. A Népszabadság szerint a kormányfő a konkrét intézkedésekről csak annyit mondott, hogy fel akarja gyorsítani a panelfelújítási programot, és változtatni kíván a túl drága lakótelepi fűtésen is.

Az esélyteleneknek

A miniszterelnök keddi bejelentése azt sejteti, a kormány ezúttal azok számára szeretné lehetővé tenni a felújítást, akiknek esélyük sincs arra, hogy előteremtsék az egyharmadnyi önrészt. A Népszabadság értesülései szerint a lakótelepi program két olyan elemet is tartalmaz majd, amely nem igényli jelentősebb források bevonását.

Egyrészt bővíteni kívánják a lakótelepi részönkormányzatok számát. Vannak már ilyen jellegű, jól működő részönkormányzatok, például a budapesti József Attila lakótelepen, meglehetősen széles hatáskörrel. A részönkormányzat a működési területén megállapítja az alanyi jogon járó ápolási díjat, elkészítteti a városfejlesztési, területrendezési terveket.

A panelprogram egy másik eleme a lakótelepi rendőrségek megerősítése lehet. Ezek tavaly július elseje óta működnek Budapest négy területén: Békásmegyeren, Káposztásmegyeren, Kelenföldön, valamint a Gyöngyösi úti lakótelepen.

Kedvelt kampánytéma

A panelfelújítás lassan egy évtizede szerepel a politikusok ígéretei között. Orbán Viktor az 1998-as miniszterelnöki tévévitán megígérte: felújítják az egymillió panellakást, ami az ország lakásállományának mintegy negyven százalékát jelenti.

A Fidesz-kormány a Széchenyi-terv keretében hirdette meg "az iparosított technológiával készült lakások" felújítási pályázatait 2001 elején. Legutóbb idén februárban Kolber István tárca nélküli miniszter jelentette be 2,6 milliárd forint odaítélését, amiből 27 ezer panellakás korszerűsítése oldható meg.