Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Maximális büntetés a Pannon Rádiónak

2002.01.11. 06:38
A kiszabható legmagasabb, 2,3 millió forintos kötbér kifizetésére kötelezi a Pannon Rádiót az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) többek között a MIÉP nézeteinek kiszolgálása, gyűlöletkeltésre alkalmas beszélgetések, kisebbségek durva megsértése miatt - adta hírül pénteken a Népszabadság. Az ORTT MIÉP által delegált tagja a döntés kapcsán az ötvenes évek koncepciós pereit emlegeti.
November elején került nyilvánosságra az ORTT irodájának elmarasztaló vizsgálata, amely alapján a hatóság most a maximális 2,3 millió forintos kötbér kifizetésére kötelezte a Pannon Rádiót. A vizsgálatban többek között az áll: a rádió kizárólagosan egy szélsőséges ideológia közvetítése mellett kötelezte el magát, egyszerű, sematikus világképet kínál, a követett eszmék közös nevezője az antiszemitizmus.

Pártszolgálat miatt büntették a rádiót

A testület szűk többséggel -a napilap értesülései szerint az SZDSZ- és az MSZP-tag mellett a két fideszes delegált voksaival - döntött a büntetésről. Ez az első eset, hogy amiatt marasztal el egy médiumot az ORTT, mert az a médiatörvény tiltása ellenére párt vagy politikai mozgalom szolgálatában áll.

A Pannon Rádiót korábban egymillió forint büntetés kifizetésére kötelezte a médiahatóság, mivel az adón felolvasták ifj. Hegedűs Lóránt MIÉP-képviselő, utóbb nagy port felvert, az ügyészség által közösség elleni izgatás miatt vizsgált cikkét.

A tulajdoni viszonyokat nem vizsgálták

Nem tárgyalta azonban a testület a napilap értesülései szerint a Tímár János testületi tag által feltárt tulajdoni szerkezet-változást E szerint a rádióban tulajdoni részt szerzett a Csurka István MIÉP-elnök által létrehozott Bocskai Szabadegyetem. A médiatörvény szerint azonban párt vagy az általa létrehozott gazdasági társaság nem vehet részt műsorszolgáltatásban.

Az ORTT-be a MIÉP által delegált Bánlaki József a Népszabadság állítása szerint az ötvenes évek koncepciós pereit emlegette a döntés kapcsán. Szerinte kiragadott részletekkel, fél mondatokkal operál az elemzés, a vitatott idézetek többségét pedig a betelefonáló hallgatók mondták. Ezekkel kapcsolatban ugyanakkor a vizsgálat megjegyzi: a műsorvezetők kísérletet sem tettek a visszautasításukra.