Judit
3 °C
7 °C

Törvénysértő MIÉP-es befolyás a Pannon Rádióban

2002.01.19. 08:56
Sérti a médiatörvényt, hogy a Pannon Rádiót működtető Gidó Média kft.-ben a Csurka István MIÉP-elnök alapította Bocskai Szabadegyetem az egyik tulajdonos - állapította meg a Népszabadság értesülései szerint a médiahatóság irodája most elkészült előterjesztésében. Amennyiben a rádió nem rendezi rövid időn belül a törvénysértő tulajdonviszonyokat, az akár szerződésének felbontását is eredményezheti.
A Csurka által létrehozott Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány tulajdoni részesedését azt követően kezdte vizsgálni az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), hogy szabad demokrata delegáltja, Tímár János korábban cégbírósági adatokkal támasztotta alá a törvénysértés tényét. Az adatok szerint egy MIÉP-es képviselő, Bogdán Emil is tagja a Pannon Rádiót működtető Gidó Média Kft.-nek. Tímár ugyancsak aggályosnak tartotta, hogy a Gidó Média Kft. tulajdonosa a Bocskai Szabadegyetem, amelynek alapítója Csurka István, a MIÉP elnöke.

Médium nem állhat párt szolgálatában

Tímár az Indexnek korábban úgy nyilatkozott: elsősorban nem tulajdoni problémáról van szó, hanem annak tartalmi vetületéről, jelesül, hogy a rádió egy politikai erő szolgálatában áll, és gyakran él a befolyásolás eszközével. A médiatörvény kimondja, hogy egyetlen médium sem állhat párt vagy politikai mozgalom szolgálatában, továbbá nem lehet elektronikus médiumok tulajdonosa pártképviselő.

A szerződés a tét

A rádiót működtető Gidó Média Kft. a hatóság megkeresésére nem küldte meg az ezzel kapcsolatos dokumentumokat. A Cégbíróságtól beszerzett iratok alapján azonban kiderült, hogy a Bocskai Szabadegyetem már 2000 augusztusában 26 százalékos részesedést szerzett a kft.-ben -írja a napilap. Az előterjesztés szerint Csurka az általa létrehozott alapítványon keresztül befolyásolni képes a rádiót. Az iroda most azt javasolja, hogy a testület szólítsa fel a Pannont a jelenlegi jogellenes állapot rendezésére. Amennyiben ezt 30 napon belül nem teszik meg, kötbért szabhatnak ki a rádióra, 60 nap után pedig azonnali hatállyal felbonthatják a fővárosi adó szerződését.

Múlt héten az ORTT a kiszabható legmagasabb, 2,3 millió forintos kötbér kifizetésére kötelezte a Pannon Rádiót többek között a MIÉP nézeteinek kiszolgálása, gyűlöletkeltésre alkalmas beszélgetések, kisebbségek durva megsértése miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?