Sára, Márió
-6 °C
2 °C

ORTT: Törvénysértő a Pannon Rádió tulajdonosi szerkezete

2002.02.19. 14:47
Harminc napot adott a médiahatóság a Pannon Rádiónak, hogy a médiatörvénnyel ellentétes tulajdonosi szerkezetén változtasson. Az ORTT azt kifogásolja, hogy egy Csurka István által létrehozott alapítvány is a rádió tulajdonosai között szerepel, ami felveti annak a lehetőségét, hogy a MIÉP elnöke közvetlenül is befolyást gyakorol az adó műköődésére.
A médiatörvénnyel ellentétes a Pannon Rádió tulajdonosi szerkezete - mondta ki kedden meghozott döntésében az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT); erről Bánlaki Józseftől, a grémium MIÉP-es tagjától értesült az MTI.

Egy ellenszavazat a voksolás során

Tájékoztatása szerint a testület - amely egyetlen, általa leadott ellenszavazat mellett hozta meg döntését - arra is felszólította a műsorszolgáltatót: harminc napon belül orvosolja az előállt helyzetet. A testület tagja az MTI-nek nyilatkozva felvetette: a határozatban sem a megsértett törvényi hely, sem a konkrét ügy nem szerepel, az utóbbira - elmondása szerint - csak a szöveg megfogalmazásából lehet következtetni.

Eszerint - abból kiindulva, hogy a testület kijelenti, nem zárható ki, hogy Csurka István nyomást gyakorol az adó működésére, arra lehet következtetni: az ORTT azt kifogásolja, a műsorszolgáltató alapítói között szerepel a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány, amelynek létrehozója a MIÉP elnöke.

Már nem MIÉP-es honatya az alapítványvezető

Bánlaki József emlékeztetett rá, korábban az alapítványt egy MIÉP-es országgyűlési képviselő vezette, de ez sem róható már fel a rádiónak, hiszen ezt az állapotot már megszüntették, és ezt jelezték is az ORTT felé. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: az alapítványtevő nem szólhat bele az alapítvány működésébe, így közvetett módon sem avatkozhat abba, mi történik egy olyan cégben, amelynek egyik tulajdonosa. Az ORTT szóvivője az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!