Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Politikamentes lesz a Pannon Rádió

2002.05.13. 17:20
A Gidó Média Kft sugározhat műsort a 99,5 MHz-es frekvencián. A Hírközlési Felügyelet azután döntött így, hogy a Pannon Rádió többségi tulajdonosa Gidófalvi Attila pénteken bejelentette: ezentúl új helyről sugároznak.
A Gidó Média Kft-nek adta meg a Hírközlési Felügyelet (HíF) ideiglenesen azt a sugárzási engedélyt, amelynek révén a társaság tovább üzemeltetheti a Pannon Rádiót. A távirati irodához eljuttatott közlemény szerint a társaság ügyvezetője, a cégvezetésre egyszemélyben jogosult Gidófalvi Attila, mint a Pannon Rádió üzemeltetője, 2002. április 15-i levelében új telephelyre költözés miatt 30 napos, ideiglenes sugárzási engedély soron kívüli kiadását kérte. A HIF Hírközlési Területi Hivatala a kérelemhez csatolt iratok alapján az engedélyt április 18-tól május 18-ig adta meg.

A hétfői döntés közvetlen előzménye az volt, hogy a rádió új adóberendezéssel, új helyről kezdte meg műsora sugárzását pénteken. Gidófalvi Attila többségi tulajdonos, a Gidó Média Kft. ügyvezető igazgatója múlt héten bejelentette: a Pannon felhagy a politizálással; új rendszert építenek ki, addig pedig a rádió csak zenét sugároz.

Kettészakadt

Gidófalvi megerősítette azt az értesülést, mely szerint pénteken a régi stáb a rádió korábbi stúdiójából, a Dunamelléki Református Egyházkerület Szabadság téri épületéből sugárzott adást, így a város egyes részein a két program egyszerre volt hallható.

- Struktúraváltást hajtottunk végre. Nem akarunk politizálni, a magyar zene rádiója akarunk lenni, objektív hírekkel - fogalmazott Gidófalvi Attila. Hozzátette: jelenleg az új stúdió kiépítésével és a stáb felállításával foglalkoznak, ahová a korábbi gárda több tagját is várják; addig 24 órában zenét sugároz az általa irányított Pannon Rádió.

A Bocskai Szabadegyetem vitatja a döntést

Az Index információi szerint a Gidó Média Kft. résztulajdonosa, a Bocskai Szabadegyetem vitatja az ügyvezető lépésének jogszerűségét. Szerintük ugyanis Gidófalvinak, mint ügyvezetőnek számos dologban döntési joga van, a studióáthelyezés ügyében azonban csak a cég taggyűlése dönthetett volna. A szabadegyetem képviselői, ezért eljuttatták még a múlt héten a cég társasági szerződését, amely megítélésük szerint őket igazolja.

Az MSZP az ORTT-vel vizsgáltatná a Pannon Rádiót
A Pannon Rádióval kapcsolatos vizsgálat megkezdését indítványozza hétfőn a grémiumnak az Országos Rádió és Televízió testület MSZP által delegált tagja, Ladvánszky György. Mint az a távirati irodának elmondta: ha a testület elfogadja, hogy sürgősséggel tárgyalják az ügyet, már a jövő héten megkezdődhet a vizsgálat. Ladvánszky szerint az eljárásra azért van szükség, mert valószínűsíthető, hogy a rádió több ponton is megsértette a médiatörvényt; ilyen esetként említette, hogy a Pannon jelenleg két helyről sugározza adását. Ezért, tette hozzá, minden érintett meghallgatásával tisztázni kell, honnan és milyen műsorszerkezetben sugároz az adó, milyen a tulajdonosi háttere, de emellett indítványozza azt is, hogy az ORTT monitoring-csoportja elemezze a rádió egy heti adását.