Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Háború az éterben

2002.05.18. 14:16
A Pannon Rádió kisebbségi tulajdonosa, a Csurka István által alapított Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány pert indított ismeretlen tettes ellen a rádió frekvenciahasználata és telephelye ügyében. A Hírközlési Felügyelet ugyanakkor pénteken újabb 60 nappal meghosszabbította a rádió új telephelyére szóló ideiglenes sugárzási engedélyt, amelyet az üzemeltető Gidó Média Kft. nevében a héten kért Gidófalvi Attila.
A Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány, mint a Gidó Média Kft. kisebbségi tulajdonosa a Pannon Rádió frekvenciahasználata, telephelye és műsorszolgáltatása ügyében büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes, tettesek ellen - ismertette Győri Béla, az alapítvány kurátora, a MIÉP szóvivője szombaton sajtótájékoztatón, Kecskeméten.

Gidófalvi megsértette a társasági törvényt?

A büntetőfeljelentés másik alapvető céljának nevezte Győri Béla, hogy a különböző elektronikus médiumok a jogállamiság keretei között folytathassák tevékenységüket. Győri Béla úgy véli: Gidófalvi Attila az eljárás során megsértette a társasági törvényt, mert az ügyvezető igazgató a társaság hozzájárulása nélkül önmaga döntést nem hozhat, sem a műsorstruktúrán nem változtathat, sem az adót nem helyezheti át.

Az ügy jogi képviseletével dr. Monostory Attila ügyvédet bízták meg, aki - mint azt a szóvivő hangsúlyozta - a MIÉP-től teljesen független, médiaügyekben jártas jogász. Kilátásba helyezte végül: amennyiben a jogi képviselői eljárás nem vezetne eredményre, a szabadságjogok megvédésre érdekében a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány megfontolás tárgyává tesz minden olyan polgári engedetlenségi eszköz felhasználását, amely a jogállamiság és az alkotmányos rend keretei között alkalmazható.

Az ORTT szerint aggályos a rádió tulajdonosi szerkezete
Február közepén harminc napot adott az ORTT a Pannon Rádiónak, hogy a médiatörvénnyel ellentétes tulajdonosi szerkezetén változtasson. Az ORTT azt kifogásolta, hogy a Csurka István által létrehozott Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány is a rádió tulajdonosai között szerepel, ami felveti annak a lehetőségét, hogy a MIÉP elnöke közvetlenül is befolyást gyakorol az adó műköődésére. A rádió nem reagált a médiatestület felszólítására.
Káosz az éterben

A Hírközlési Felügyelet (HíF) pénteken újabb 60 nappal meghosszabbította a rádió új telephelyére szóló ideiglenes sugárzási engedélyt, amelyet az üzemeltető Gidó Média Kft. nevében a héten kért Gidófalvi Attila - értesült a Magyar Hírlap. A csatorna előző 30 napos engedélye szombat éjfélkor jár el. A HíF ugyanakkor azzal a feltétellel adta meg az engedélyt a Gidó Médiának, hogy kikapcsolja az ugyanazon a frekvencián szóló, a régi telephelyről készített adást. Amíg ez nem történik meg, addig a hosszabbítás nem léphet hatályba.

A két helyszínről, egyidőben sugárzott adás miatt az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) is vizsgálatot indított, melynek eredménye a jövő hétre várható. Az ORTT kifogásolja, hogy egyszerre két helyről sugározva élvezhetetlen a műsor, a HíF szerint jogszerű, új helyszínről közvetített adásban zene megy hírszolgáltatás és más vállalt programok nélkül. Az ORTT az engedély nélküli műsorért is büntethet, de ennek érintettje úgyszintén a Gidó Média, mert mindkét adó az engedélyeket birtokló társaság tulajdona.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!