Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Több millióra bírságolhatja az ORTT a Pannon Rádiót

2001.11.15. 16:56
Újból elmarasztalhatja és megbírságolhatja a Pannon Rádiót az Országos Rádió és Televízió Testület. A grémium valószínűleg jövő héten tárgyalja irodájának elemzését, amelyben többek között az áll: a Pannon Rádió kizárólagosan egy szélsőséges ideológia közvetítése mellett kötelezte el magát, egyszerű, sematikus világképet kínál, a követett eszmék közös nevezője az antiszemitizmus. Az elemzés felveti a műsorszolgáltató büntetőjogi felelősségét is.
Az Országos Rádió és Televízió Testület irodájának elemzése elmarasztalja a Pannon Rádiót. Az előterjesztés a maximális 2,3 milliós kötbér kirovását javasolja - tudta meg a Magyar Hírlap. A vizsgálati szövegben többek között az szerepel: a Pannon Rádió által követett gondolati kör a liberalizmus-, globalizáció- és multiellenesség, cigánygyűlölet, antiszemitizmus, homo- és xenofóbia, amely mögött a szélsőjobboldal nacionalizmus és összeesküvés-elmélete húzódik meg.

Hét napon át vizsgálták a Pannon Rádiót

A lap úgy tudja, hogy az ORTT áprilisban és júliusban, összesen hét napon át vizsgálta az adót, hogy betartja-e a sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatás törvényi követelményeit. Az ORTT irodájának összefoglalója szerint ezt nem tették meg, szinte kizárólagosan egy párt, a MIÉP nézeteit terjesztették. Ráadásul a médiatörvényt, az alkotmányt, valamint a polgári és politikai jogok egyezségokmányát egyaránt sérti.

A Magyar Hírlap szerint a vizsgált időszakban a Pannon témaválasztásában 11 esettel a zsidóság és Izrael állt az élen, nyolcszor érdekesnek talált globalizáció és külföldi tőke után a határon túli magyarok és Trianon, valamint a média, a parlament és a földkérdés következett.

Az adó büntetőjogi felelősségét is fölvetik

Kirívóan megalázó és durva jelzővel illették a műsorban felolvasott egyik jegyzetet, amely a roma kisebbség totális megsemmisítését tárja a hallgatók elé. Az elemzés szerint ez túlmutat a médiatörvény keretein, és felveti a műsorszolgáltató büntetőjogi felelősségét. Az ORTT sajtóosztályáról az Index megtudta, hogy a jelentést a testületnek még el kell fogadnia. A grémium azonban valószínűleg a jövő héten ül össze. A Pannon Rádió vezetője, Gidófalvy Attila pedig nem válaszolt az Index megkeresésére az elmarasztaló elemzéssel kapcsolatban.