Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Törvénysértő tulajdonviszonyok a Pannon Rádiónál

2001.11.23. 11:51
Az egy hónapja gyűlöletkeltés miatt bírságolt Pannon Rádió tulajdonosi szerkezete is sérti a médiatörvényt, emiatt akár meg is szüntethetik a csatornát. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) legutóbbi ülésén Tímár János, az SZDSZ delegáltja cégbírósági adatokkal támasztotta alá a törvénysértés tényét.
A cégbírósági adatok szerint egy MIÉP-es képviselő, Bogdán Emil is tagja a Pannon Rádiót működtető Gidó Média Kft.-nek. Ugyancsak aggályos, hogy a Gidó Média Kft. tulajdonosa a Bocskai Szabadegyetem, amelynek alapítója Csurka István, a MIÉP elnöke.

Összefügg a tulajdonlás és a tartalom

Tímár János az Indexnek nyilatkozva hangsúlyozta, elsősorban nem tulajdoni problémáról van szó, hanem annak tartalmi vetületéről, jelesül, hogy a rádió egy politikai erő szolgálatában áll, és gyakran él a befolyásolás eszközével. A médiatörvény kimondja, hogy egyetlen médium sem állhat párt vagy politikai mozgalom szolgálatában, továbbá nem lehet elektronikus médiumok tulajdonosa pártképviselő.

A törvényes működés az elsődleges cél

- A jövő héten az ORTT, további adatgyűjtést követően újra tárgyal a Pannon Rádióval kapcsolatos szabálytalanságokról. A lehetséges szankciók tárháza igen széles. A csatornák törvényes működése az elsődleges cél, nem pedig a csatornák megszüntetése - reagált az esetleges megszüntetésről szóló feltételezésekre Tímár.