Kommandósok a kalóz Pannonnál

2002.12.05. 11:49
Kommandósok szállták meg a Bocskai Szabadegyetem Meredek utcai ingatlanából engedély nélkül sugárzó "kalóz" Pannon rádió épületét. A rendőrség által egyelőre meg nem erősített akció során a rádió adótornyát foglalták le. Az adó kikapcsolását a Hírközlési Főfelügyelet rendelte el augusztus 15-én. A Meredek utcából tüntetők egy csoportja indult el nem sokkal 13 óra előtt a Hírközlési Felügyelet székháza elé, hogy "visszaszerezzék az adót".
Kommandósok foglalták el a Bocskai Szabadegyetem által sugárzott, "kalóz" Pannon rádió XII. kerületi Meredek utcai adóját.

Az adó jogásza szerint jogszerűtlen volt az akció

"Valóban itt vannak a rendőrök, viszik az adót" - nyilatkozta az Indexnek a rádió egyik munkatársa, aki a zűrzavarra hivatkozva ezután letette a telefont. A háttérben a rádió többi munkatársa éppen a "támogatók" mozgósításán dolgozott, tiltakozókat szerveztek az adó épületéhez. "A Készenléti Rendőrség és a XII. kerületi rendőrkapitányság emberei elvitték a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány által sugárzott Pannon Rádió adóját" - jelentette az Index helyszíni tudósítója.

Bánlaki József, az alapítvány média- és jogi tanácsadója az Index kérdésére elmondta, 10-15 egyenruhás és 8-10 civil ruhás rendőr, valamint a Hírközlési Felügyelet (HiF) munkatársa jelent meg a Meredek utcában, az alagsorból rendőri biztosítás mellett 2 civilruhás fiatalember vitte el az adót. Egy hete született elsőfokú bírósági ítélet az ügyben, amely kimondta az adó eltávolítását. Bánlaki szerint az elsőfokú ítélet után még nem volt jogalap erre az intézkedésre.

Tüntetést szerveznek

Az Index helyszíni tudósítója szerint a Meredek utcában mintegy tizenöt tüntető sms-ben és mobilon szervezkedik, azzal a céllal, hogy a Batthyányi térről indulva a Hírközlési Felügyelet épületénél tiltakozzanak a rendőrségi akció ellen és "visszaszerezzék az adót". A demonstrálók délután háromnegyed egykor elindultak a HiF székháza elé. A Meredek utcában megjelent tucatnyi tiltakozó között megjelent Budaházi György, a Magyar Revizionista Mozgalom vezetője és ifj. Hegedűs Lóránt, a MIÉP alelnöke is.

A Bocskai István Szabadegyetem által sugárzott Pannon Rádiót az utóbbi időben már csak néhány budai kerületben, valamint az interneten lehetett hallani. A tüntetők akcióját a Szabadság térről mostmár csak interneten sugárzó Bocskai-féle Pannon Rádió műsorvezetője, Franka Tibor újságíró is propagálja.

Hatósági döntés

A BRFK Kommunikációs osztály egyelőre nem tudta megerősíteni a rendőri akció tényét. A Meredek utcai adó kikapcsolását a Hírközlési Főfelügyelet augusztus 15-én rendelte el, mivel döntése szerint a frekvenciára a Gidó Média Kft. jogosult. Gidófalvi Attila, a rádió többségi tulajdonosa a MIÉP tavaszi választási kudarca után döntött úgy, hogy eleget téve a médiahatóság felszólításainak és a médiatörvény követelményeinek, kizárja a társaságból a szélsőséges párthoz kötődő kisebbségi tulajdonost. Előbb május 10-én a szabadegyetem tudta nélkül elköltöztette a rádió stúdióját és adóberendezéseit, majd a társaság július 29-i közgyűlésén kizárta a tulajdonosi körből a Bocskai Szabadegyetemet. A döntésről augusztus 8-án értesítette a rádiót, az adásban felolvasott levél hatására mintegy nyolcvan tüntető érkezett a rádió "megvédésére".

A Gidó Média Kft. 2000. október 12-e óta rendelkezik rádióengedéllyel a Pannon Rádió sugárzására a 99,5 MHz-es frekvencián, a budapesti Meredek utcai telephelyről. A kft. képviseletében Gidófalvi Attila 2002. április 15-én kérte az adóberendezés ideiglenes áthelyezését a hármashatár-hegyi telephelyre, az engedélyt május 18-i érvényességgel meg is kapta. A HiF utal arra, hogy napokig párhuzamosan szólt a két adó, majd a hatóság felszólítására az ügyvezető a hármashatár-hegyi adást szüntette meg. Július 10-én a Gidó Média Kft. arról tájékoztatta a hivatalt, hogy az új telephelyen a sugárzáshoz szükséges valamennyi feltétel megvan, és egyúttal kizárólagos engedélyt kért augusztus 16-tól az új telephelyre, illetve az új adóberendezésre.

Megszűnt a zavar az éterben

A HiF az engedélyt megadta, egyidejüleg a párhuzamos adás felfüggesztésére szólította fel a Bocskai Szabadegyetemet - olvasható a felügyelet közleményében. Miután nem történt meg a kötelezés önkéntes teljesítése, az elsőfokú hatóság elrendelte az engedély nélküli berendezés Bocskai Szabadegyetem általi beszállítását a hatóság a Visegrádi utcai telephelyére lepecsételés céljából. A "kalóz"Pannon ezt a határozatot sem hajtotta végre. Ezt követően került ma sor a jog rendőrség közreműködésével való helyreállítására. Ezt követően zavarmentesen lesz hallgatható a Gidófalvi-féle Pannon Rádió.  • Tippek
  • Személyi kölcsön