Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Még három hétig tart a Nógrádi-vallomás ellenőrzése

2000.11.02. 17:53
A rendőrség minősítette államtitokká Sándor István, más néven ,,Papa", a Központi Bűnüldözési Igazgatóság egykori operatív tisztje ellen indított eljárás minden részletét, a minősítésen pedig még a Legfőbb Ügyészség sem változtathat - közölte csütörtöki tájékoztatóján Polt Péter, legfőbb ügyész. Az Index kérdésére arról számolt be, hogy még legalább két-három hetet vehet igénybe Nógrádi Zsolt, ,,olajtanú" vallomásának ellenőrzése. Jelezte: az egykori operatív tiszt parlamenti meghallgatása veszélyeztetné a nyomozás érdekeit, annak azonban nincsen akadálya, hogy az előzetesbe helyezett ex-rendőrt az ügyészség helyiségében hallgassa meg az olajbizottság.
A rendőrség minősítette államtitokká a rendőrség azóta megszüntetett Központi Bűnüldözési Igazgatóságának egykori operatív tisztje elleni büntetőügy részleteit - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Polt Péter legfőbb ügyész, aki kerülte, hogy néven nevezze Sándor Istvánt, más néven ,,Papát". Polt közölte: annak nincsen akadálya, hogy a parlament olajbizottsága az ügyészség helyiségében meghallgassa az exrendőrt, arra azonban nem lát lehetőséget, hogy nem az ügyészség által ellenőrzött épületben a gyanúsított megjelenjen, ez ugyanis veszélyeztetné a nyomozás érdekeit.

Polt Péter
A Nógrádi-vallomás ellenőrzése még nem fejeződött be.
Nem konkrétan a legutóbbi bizottsági ülésen megjelent személyekkel való kapcsolatba lépése jelentett volna problémát, hanem például a sajtó jelenléte, illetve az, hogy egy súlyos bűnügy gyanúsítottjának meghallgatása a sajtóban teret kapna. Leszögezte ugyanakkor, hogy az őrizetbe vételnek nincs köze a parlamenti meghallgatáshoz, hiszen éppen ennek a bűnügynek a kapcsán először 23-án, majd 25-én, végül pedig 29-én került sor az őrizetbe vételre.

,,Olajtérkép" készült

A legfőbb ügyész részletesen beszámolt az olajbizottság kérésére elkészített, az olajügyekben valamilyen módon érintett vállalkozások tulajdonosi szerkezetét feltáró két CD-ről, amelyet több hónapos munka után állított össze az ügyészség. Elmondta: az összeállítás elkészítése nem lett volna az ügyészi szervezet feladata, miután nem az ügyészségnél tárolt adatok összegyűjtéséről volt szó a ,,cégtérkép" elkészítésekor. Ennek ellenére az adatvédelmi ombudsmannal folytatott levélváltást követően Polt összeállíttatta az anyagot két CD-n. Az egyik az Igazságügyi Minisztérium cégjegyzékében szereplő adatokat tartalmazza, a másik adathordozón pedig a megyei ügyészségek munkatársai által, a cégbíróságokon összegyűjtött információk találhatóak.

Polt Péter határozottan cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint az ügyészség akadályozná az olajbizottság munkáját azzal, hogy nem a megrendelt adatokat tartalmazó CD-t juttattak volna el a testülethez. Beszámolt róla, hogy az olajbizottság tagjainak nyilatkozata láttán vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére: technikai hiba folytán mást kaptak-e meg a képviselők. A vizsgálat csütörtökön zárult, és megállapította: teljesen jó adathordozókat juttattak el Pallag László bizottsági elnökhöz.

Hetekig tarthat még Nógrádi állításainak ellenőrzése

A Nógrádi-vallomás ellenőrzése még nem fejeződött be - válaszolta az Index kérdésére Polt Péter, hozzátéve, hogy még legalább három hetet vehet igénybe az ,,olajtanú" állításainak ellenőrzése. A csúszást azzal magyarázta, hogy számos egyéb, halaszthatatlan feladata is akadt az ügyészi szervezetnek. Egy kérdés kapcsán elmondta: kiírta már a megyei főügyészségek vezetői posztjára a pályázatokat, melyeknek beadási határideje e hónap 25-e, a személyi változások pedig január elsejével történnek meg.