Judit
2 °C
7 °C

Még három hétig tart a Nógrádi-vallomás ellenőrzése

2000.11.02. 17:53
A rendőrség minősítette államtitokká Sándor István, más néven ,,Papa", a Központi Bűnüldözési Igazgatóság egykori operatív tisztje ellen indított eljárás minden részletét, a minősítésen pedig még a Legfőbb Ügyészség sem változtathat - közölte csütörtöki tájékoztatóján Polt Péter, legfőbb ügyész. Az Index kérdésére arról számolt be, hogy még legalább két-három hetet vehet igénybe Nógrádi Zsolt, ,,olajtanú" vallomásának ellenőrzése. Jelezte: az egykori operatív tiszt parlamenti meghallgatása veszélyeztetné a nyomozás érdekeit, annak azonban nincsen akadálya, hogy az előzetesbe helyezett ex-rendőrt az ügyészség helyiségében hallgassa meg az olajbizottság.
A rendőrség minősítette államtitokká a rendőrség azóta megszüntetett Központi Bűnüldözési Igazgatóságának egykori operatív tisztje elleni büntetőügy részleteit - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Polt Péter legfőbb ügyész, aki kerülte, hogy néven nevezze Sándor Istvánt, más néven ,,Papát". Polt közölte: annak nincsen akadálya, hogy a parlament olajbizottsága az ügyészség helyiségében meghallgassa az exrendőrt, arra azonban nem lát lehetőséget, hogy nem az ügyészség által ellenőrzött épületben a gyanúsított megjelenjen, ez ugyanis veszélyeztetné a nyomozás érdekeit.

Polt Péter
A Nógrádi-vallomás ellenőrzése még nem fejeződött be.
Nem konkrétan a legutóbbi bizottsági ülésen megjelent személyekkel való kapcsolatba lépése jelentett volna problémát, hanem például a sajtó jelenléte, illetve az, hogy egy súlyos bűnügy gyanúsítottjának meghallgatása a sajtóban teret kapna. Leszögezte ugyanakkor, hogy az őrizetbe vételnek nincs köze a parlamenti meghallgatáshoz, hiszen éppen ennek a bűnügynek a kapcsán először 23-án, majd 25-én, végül pedig 29-én került sor az őrizetbe vételre.

,,Olajtérkép" készült

A legfőbb ügyész részletesen beszámolt az olajbizottság kérésére elkészített, az olajügyekben valamilyen módon érintett vállalkozások tulajdonosi szerkezetét feltáró két CD-ről, amelyet több hónapos munka után állított össze az ügyészség. Elmondta: az összeállítás elkészítése nem lett volna az ügyészi szervezet feladata, miután nem az ügyészségnél tárolt adatok összegyűjtéséről volt szó a ,,cégtérkép" elkészítésekor. Ennek ellenére az adatvédelmi ombudsmannal folytatott levélváltást követően Polt összeállíttatta az anyagot két CD-n. Az egyik az Igazságügyi Minisztérium cégjegyzékében szereplő adatokat tartalmazza, a másik adathordozón pedig a megyei ügyészségek munkatársai által, a cégbíróságokon összegyűjtött információk találhatóak.

Polt Péter határozottan cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint az ügyészség akadályozná az olajbizottság munkáját azzal, hogy nem a megrendelt adatokat tartalmazó CD-t juttattak volna el a testülethez. Beszámolt róla, hogy az olajbizottság tagjainak nyilatkozata láttán vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére: technikai hiba folytán mást kaptak-e meg a képviselők. A vizsgálat csütörtökön zárult, és megállapította: teljesen jó adathordozókat juttattak el Pallag László bizottsági elnökhöz.

Hetekig tarthat még Nógrádi állításainak ellenőrzése

A Nógrádi-vallomás ellenőrzése még nem fejeződött be - válaszolta az Index kérdésére Polt Péter, hozzátéve, hogy még legalább három hetet vehet igénybe az ,,olajtanú" állításainak ellenőrzése. A csúszást azzal magyarázta, hogy számos egyéb, halaszthatatlan feladata is akadt az ügyészi szervezetnek. Egy kérdés kapcsán elmondta: kiírta már a megyei főügyészségek vezetői posztjára a pályázatokat, melyeknek beadási határideje e hónap 25-e, a személyi változások pedig január elsejével történnek meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?