Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A Legfelsőbb Bírósághoz megy 'Papa' az igazáért

2005.06.03. 08:38
Felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Legfelsőbb Bírósághoz a márciusban hivatali visszaélésért és közokirat-hamisításért jogerősen 600 ezer forintos pénzbüntetésre ítélt Sándor István alezredes és védője, Hegedűs László ügyvéd - tudta meg a Népszabadság. A KBI egykori főnyomozójának ügyvédje szerint 'Papát' a bíróság olyan bűncselekményért ítélte el, amelynek az elkövetésével soha nem vádolták.

Márciusban hivatali visszaélésért és közokirat-hamisításért jogerősen 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Sándor István nyugalmazott rendőr alezredest az Energol-ügyben.

"Papa" mindig tagadott

Az ítélőtábla szerint az ORFK KBI egykori magas rangú felderítő tisztje 1997-ben egy, az Energol-ügyben később megvádolt vállalkozóval összefüggésben konstruált rendőri intézkedést hajtott végre, majd arról valótlan tartalmú rendőri jelentést készített.

A tábla határozatának indoklásában elhangzott, hogy Sándor István 1997-ben, egyik jelenlegi vádlott-társa felkérésére, az olajos bűncselekményekkel kapcsolatos Energol-ügy egyik későbbi vádlottjának, Vadnai Gábornak a céges iratait tartalmazó táskát egy előre megrendezett rendőri akció keretében foglalta le. A táska előzőleg vádlott-társa birtokába került, de Sándor Istvánnal abban egyeztek meg, hogy harmadik vádlott-társuktól foglalja le bűnjelként és erről rendőri jelentés is készült, melyben Sándor István valótlanul azt írta, hogy az intézkedés kezdetén úgy vélte, Vadnai Gábor ellen lép fel.

A másodfokon eljáró bíróság - az első fokon meghozott felmentő ítéletet megváltoztatva - úgy döntött, hogy Sándor István tettesként, egyik vádlott-társa felbujtóként, másik pedig bűnsegédként követett el hivatali visszaélést. Továbbá a rendőri jelentés elkészítése miatt Sándor István bűnös hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében is. Sándor István az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét.

"Oyanért ítélték el, amivel nem is vádolták"

Hegedűs László ügyvéd, Sándor István védője ennek az ítéletnek a felülvizsgálatát kéri a Legfelsőbb Bíróságtól. Az ügyvéd a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy másodfokon a bíróság egy olyan bűncselekményért ítélte el védencét, amelynek elkövetésével az ügyészség soha nem vádolta.

"Azért kérem a Legfelsőbb Bíróságot az ítélet felülvizsgálatára, mert itt lényegesen többről van szó, mint védencem bűnösségéről vagy ártatlanságáról"- nyilatkozta a napilapnak az ügyvéd. "A felülvizsgálati eljárásban a Legfelsőbb Bíróságnak abban kell állást foglalnia, hogy olyan, időben és térben elkülönült cselekményekért, amelyekben az ügyészség nem emelt vádat, elítélhető-e a terhelt?"

Hegedűs szerint "a bíróságnak jogában áll másképpen minősítenie egy adott cselekményt, mint ahogy az ügyészség minősítette. Meggyőződésem szerint azonban arra a bíróságnak nincs törvényes lehetősége, hogy egymással összefüggésben nem álló eseményekből egy olyan új tényállást fogalmazzon meg, amelynek alapján a vádemeléstől függetlenül elítélhető a vádlott" - nyilatkozta a napilapnak Sándor István ügyvédje.

Koncepciós per?

Mint ismert, az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának nyugállományú felderítő tisztjét 2000 októberében vették őrizetbe az ügyészségi nyomozók, egy nappal azelőtt, hogy a parlament olajbizottsága meghallgathatta volna. Sándor István ezután fél évig volt előzetes letartóztatásban, a büntetőper 2002 májusában kezdődött.

Sándor István a nyomozást és a vádakat koncepciósnak nevezte. Úgy vélte, hogy az olajos alvilág lejárató kampányai juttatták hatósági segédlettel a vádlottak padjára. Ugyanakkor a sajtóban korábban napvilágot láttak olyan vélemények is, amik szerint a "Papa" bűnös kapcsolatot tartott fenn bűnözői csoportokkal. A hatóságok államtitokra hivatkozva nyolcvanöt évre titkosították az ügyet.