Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Fejeket követelnek a halálhírverseny elvesztése miatt

2005.04.06. 17:22
Nika Györgyöt leváltották ugyan a pápa halálának megkésett bejelentése miatt az MTV hírigazgatói posztjáról, de II. János Pál temetésérõl valószínûleg õ közvetít majd pénteken Rómából. A rendkívüli híradással lemaradt közszolgálati televízió kuratóriumának elnöksége az Index információi szerint elégedetlenek az ügy eddigi rendezésével, mert szerintük Rudi Zoltán tévéelnök az amúgy is megrendült helyzetû hírigazgatót menesztette. Az egyik tévékurátor szerint a második súlyos hiba miatt a közvetlen vezetõi felelõsséget is vizsgálni fogják.

A Magyar Televízió vezetése és kurátorai közötti erõpróbával folytatódhat a pápa halálának megkésett bejelentése miatt megindult felelõskeresés.

Beszámolót kért

Az Index információi szerint a kurátorok elégedetlenek azzal, hogy az MTV elnöke, Rudi Zoltán a közszolgálati televízió hírigazgatóját mentette fel azért, mert szombaton a csatorna a konkurens kereskedelmi televíziókkal ellentétben nem szakította meg az esti film vetítését, és az eseményekrõl részletesen beszámoló híradóval csak másfél órával a hír után jelentkezett. Az ügyben szintén vizsgálódó tévéelnök beszámolót kért Baló György kulturális igazgatótól is, aki szombaton elnöki ügyeletes, azaz a televízió ügyeletes vezetõje, döntéshozója volt, de a kérdéses idõpontban elérhetetlen volt.

Közvetlen vezetõi felelõsség

Úgy tudjuk, hogy a példastatuálási kedv ellenére a kuratórium SZDSZ-es tagjai elsõsorban nem Balón szeretnék elverni a port. Az ügyben született nyilatkozatok alapján célponttá vált maga az elnök, Rudi Zoltán, és nemrégiben kinevezett helyettese, Simon András is. Ezzel nincs lerendezve, mondta az Indexnek Kerekes Pál, a kuratórium MDF által delegált tagja, aki szerint "az eddigieknél sokkal tényszerûbb és mélyrehatóbb feltárásra van szükség, amelynek része kell, hogy legyen a közvetlen vezetõi felelõsség megállapítása is". Kerekes szerint az MTV a december 5-i népszavazás szintén gyenge közvetítésével "már másodszor követett el súlyos hibát, ami mellett a kuratórium nem mehet el szó nélkül".

Közvetítésre kiküldik

Az MTV berkein belül az egyik tábor a túlságosan centralizált döntéshozatali rendszert teszi felelõssé, amely megakadályozta, hogy a napok óta készenlétben álló híranyaggal megszakítsák az éppen sugárzott Kongó címû filmet. Egyes forrásaink azt állítják, hogy a blamázs azért következett be, mert ebben a helyzetben a hírigazgató nem rendelkezett önálló döntési lehetõséggel. Mások szerint a hírstáb megfelelõ eligazítást kapott, de nem tett meg mindent, hogy az MTV is bent maradjon a hírversenyben. A késlekedés okairól keddre kell a televízió vezetésének összefoglaló anyagot készítenie. Az Index információi szerint azonban a kedden menesztett hírigazgató, Nika György a Híradó kiküldött munkatársaként közvetíti majd II. János Pál temetését Vatikánból.