Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Utat neveznek el II. János Pálról Pécsen

2006.02.27. 16:05
Márciustól beindul az első Pécs-Bécs nemzetközi repülőjárat, és ebből az alkalomból II. János Pál pápáról nevezik el a reptéri út egyik szakaszát is a baranyai megyeszékhelyen.

II. János Pálról nevezik el az 56-os főút egy szakaszát Pécs és Pogány között; a névadó ünnepség március 26-án lesz. Mintegy egy kilométer hosszú útszakaszról van szó, amelyen a tavaly elhunyt katolikus egyházfő 1991-ben utazott a baranyai megyeszékhelyre, miután magyarországi látogatása keretében misézett a pogányi reptéren, írja az MTI.

Pánics György, a pécsi önkormányzat sajtóreferense az Indexnek elmondta, hogy az útnak azt a szakaszát nevezték el II. János Pálról, amely még Pécs közigazgatási határán belülre esik, vagyis a városhatárt jelző tábláig tart majd az egyházfő nevét viselő szakasz.

Indul a Pécs-Bécs járat

A keresztelő és a névadást jelző tábla felállítása alkalmából rendezett ünnepségre Juliusz Janusz apostoli nuncius, Joanna Stenpinska, Lengyelország budapesti nagykövete és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is hivatalos.

A sajtóreferens közölte: bár a pápa 1991 nyarán járt a térségben, az eseményre azért március 26-án kerül sor, mert aznap adják át a pogányi reptér utasterminálját és indul el az első nemzetközi menetrendszerinti légi járat Pogány és Bécs között.

Eredetileg a Fidesz javasolta, de az MSZP is megszavazta

Pánics elmondta, hogy az út elnevezéséről Pécs megyei jogú város közgyűlése döntött. Az eredeti javaslatot Páva Zsolt, a Fidesz helyi elnöke, a város 1994-98 közötti polgármestere tette Ujvári Jenővel közösen. Ujvári a világörökséget kezelő Pécs/Sopianae Kht. vezetője. A szocialista többségű városi közgyűlés ezután egyhangúlag szavazta meg az előterjesztést.

A pécsi közterületek elnevezését egy 1991-es helyi rendelet szabályozza, tudtuk meg Pánicstól. Eszerint élő személyről nem lehet közterületet elnevezni. Általában a névadó halála után öt évvel lehet róla elkeresztelni közterületet, de a rendelet "világnagyságok" esetében kivételt tesz, megengedi az általános szabálytól való eltérést. Ez történt most a közgyűlésben: a testület konszenzussal döntött az útvonal elnevezéséről.