Jenő
-3 °C
6 °C

Fideszes politikusok voltak idén a betörők kedvencei

2005.08.18. 09:14
A politikusok közül az idei nyár vesztese egyértelműen Papcsák Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője volt: budapesti lakásába rövid időn belül kétszer is betörtek és a kocsiját is feltörték. Az idén már a Fidesz több képviselője is pórul járt. Tavaly a sajtónyilvános nyaralások miatt a kormányülésen is szóba kerültek a betörők, akik akkor Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter lakását célozták meg.

Remélem, hogy nincs összefüggés a két eset között, és nincs politikai indítéka a betöréseknek, jelentette ki az Indexnek Papcsák Ferenc. A fideszes honatya XVII. kerületi családi házába szerda hajnalban rövid idő után másodszor is betörtek.

Elvitték a Malév-papírokat

A képviselő elmondta, hogy miközben feleségével az emeleten tartózkodott, a riasztó az alsó szinten mozgást jelzett. Telefonon értesítette a rendőröket, akik perceken belül megjelentek a háznál, de a betörőnek mégis sikerült eltűnnie. Az ismeretlen tettesnek végül csak a bejárat közelében talált aktatáskát sikerült elvinnie, amelyben az ügyvédként is dolgozó képviselő személyes, és munkájához nélkülözhetetlen iratok voltak, valamint azok a papírok, amelyek a politikus aktuális témájához, a Malév-privatizációhoz kötődtek. Papcsák elmondta, hogy a Malév-dokumentumok között nem volt titkos, nagy részt már ismertté váltak a sajtó előtt is.

A kocsit is feltörték

Papcsák Ferencet két hónapon belül már másodszor - először a köztársasági elnökválasztás napján - rabolták ki. Akkor a betörők családi háza dolgozószobájának ablakát feszítették be, majd másztak be. Az elkövetők áttúrták a szobában lévő iratokat, ám - az eddigi adatok szerint - semmilyen lényeges okmányt nem vittek magukkal. Öt nappal korábban viszont a képviselő autóját törték fel, miközben ő Gyurcsány-bizottság ülésén ült.

A legnagyobb fogás

A legnagyobb értéktől szintén egy fideszes képviselőt fosztottak meg a betörők. Téli szabadsága alatt Tóth Istvánnak, a Bács-Kiskun megyei 7. számú választókörzet képviselőjének lakásából vittek el egy lezárt páncélkazettát, amelyben 16 millió forintot tárolt. Tóth akkor azt mondta, hogy az összeg nem is az övé, hanem az ötszázalékos résztulajdonában álló bt.-é volt. A képviselőnek Papcsákhoz hasonlóan nem először okoztak kellemetlenséget a rablók. Állítása szerint 3-4 évvel ezelőtt, a korábbi választási kampány időszakában már betörtek a kalocsai irodájába, és akkor is a számítógépét lopták el.

Fontos iratok helyett

A nyár elején Szijjártó Péter országgyűléstől kapott laptopját is ellopták ismeretlenek. Az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását vizsgáló bizottság elnöke szerint a győri családi házába besurranó tolvajok fontos iratokat szerettek volna megkaparintani, de végül csak a géppel és a kézitáskával távoztak. Tóth és Szijjártó is azt állította, hogy a betörést fenyegető telefonhívások előzték meg.

Orientálják a betörőket

A pártok tájékoztatása szerint 2005-ben a fideszeken kívül más képviselőnek nem akadt problémája betörőkkel. Tavaly nyáron viszont a kormány is foglalkozott egy ilyen bűnesettel, amikor Persányi Miklós lakását rámolták ki. A környezetvédelmi miniszter éppen nyaralt, és erről a sajtó is hírt adott. A betörés után Persányi a kabinet előtt is felvetette, hogy a jövőben ne hozzák nyilvánosságra, melyik kormánytag, hova, és főleg mikor megy nyaralni, mert a közzétett információk "orientálják és ötleteket adnak a bűnözőknek", hova érdemes betörni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?