Judit
3 °C
7 °C

Újabb ügyvédi iroda az IKB-ügyben

2002.11.12. 17:01
Az ügyvédi titoktartási kötelezettsége miatt nem nyilatkozik Papcsák Ferenc fideszes képviselő a volt Informatikai Kormánybiztosság 200 millió forintos megbízásáról. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága már a múlt héten gyanúsítottként hallgatta ki Sík Zoltánt, az IKB egykori vezetőjét az ügyvédi irodáknak adott nagyösszegű, a rendőrség szerint ellenszolgáltatás nélküli megbízások ügyében. Kiszivárgott információk szerint az öt iroda egyike az előző ciklus kormányzati köreiben gyakorta foglalkoztatott Papcsák Ferencé volt, aki a 2002-es választásokon az akkori vezető kormánypárt színeiben parlamenti mandátumot is szerzett.
Egy jelenleg fideszes képviselő közel kétszázmillió forintot kapott a Miniszterelnöki Hivatal egykori Informatikai Kormánybiztosságtól jogi tanácsadásért.

Kétszázmilliók

Papcsák Ferenc
A kormányváltás előtt Papcsák Ferenc ügyvédi irodája is nagyösszegű szerződést kötött a Sík Zoltán irányítása alatt működött IKB-val - tudta meg az Origo. A kormánybiztosság ügyvédi megbízásait már a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága vizsgálja, és a kifizetések miatt a múlt héten annak egykori vezetőjét gyanúsítottként ki is hallgatta. A vizsgálat szerint hasonlóan nagyösszegű, 226 illetve 217 millió forintra szóló megrendelést kapott az Ormos Ügyvédi Iroda és a Novák és Társa Iroda, amelyek havonta 30-30 millió forintot számláztak munkájukért. A rendőrség szerint a jogszabály-előkészítő tevékenységre szóló megbízások mögött nem volt valódi teljesítmény.

Csak húszmillió

Tisztséghalmozás
Papcsák Ferenc már 1998-ban is indult a Fidesz színeiben az országgyűlési választásokon. Mandátumot azonban csak 2002-ben szerzett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán. Papcsák kampánya miatt a rendőrség választás rendjének megsértése alapos gyanújával rendelt el nyomozást, mert egy sajtó hír szerint a voksokért pénzt fizetett. A Bibó István Szakkollégium tagjaként diplomát szerzett jogász a Budapest melletti Solymáron él. A Kovácsik Szőke Társas Ügyvédi Iroda tagja. Az előző ciklusban az ÁPV Rt. felügyelő bizottsági, majd igazgatósági tagjának nevezik ki. A 36 éves ügyvéd tevékenykedik a Magyar Statisztikai Társaságban és a Pest Megyei Ügyvédi Kamara fegyelmi tanácsában, korábban pedig Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanácsban is. Papcsák az önkormányzati választáson Fidesz-frakciójának tagjaként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlésbe is bekerült.
Az Index kérdésére Papcsák Ferenc megerősítette, hogy valóban volt 200 millió forintra szóló keretszerződése az IKB-val, ám ebből annak megszűnéséig csupán 20 millió forint kapott meg, további 28 millió forintot érő teljesítmény pedig jelenleg is vita tárgyát képezi az IKB jogutódjával. A fideszes képviselő hozzátette, hogy ügyvédi titoktartási kötelezettsége miatt nem hozhatja nyilvánosságra a megrendelés tartalmát, ám a felmentését kéri a Miniszterelnöki Hivataltól. Az Index információi szerint egyébként az idei választáson egyéni képviselővé választott Papcsák ügyvédként az előző ciklus politikai vezetésétől számos megbízatást kapott.

Korrektül járt el

Papcsák korrektül járt el az IKB-s megbízása kapcsán, hiszen a választások előtt ő jelezte, hogy jelöltként indul, ezért a tavasszal le is zártuk keret szerződését - jelentette ki Sík Zoltán. Az Orbán-kabinet informatikai kormánybiztosa elmondta, hogy az ügyvéd cége 2001 augusztusa és 2002 márciusa között dolgozott az intézménynek. Sík az Index érdeklődésére azt mondta: már nem emlékszik, hogy a távközlési monopólium megszüntetésénél mely jogi területen tevékenykedett Papcsák cége, annyit azonban biztosra vett, hogy a körülbelül 200 milliós keretszerződés jelentősebb részét teljesítette az IKB számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?