Mátyás
-6 °C
1 °C

Jogerősen felmentették Papcsákot

2005.09.16. 13:13
A Fővárosi Bíróság jogerősen is felmentette Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselőt a magánokirat-hamisítás vádja alól. Az ellenzéki honatyát azzal vádolták, hogy 2001-ben a hírközlési törvény előkészítése során fiktív teljesítési jegyzőkönyveket állított ki.

A Fővárosi Bíróság felmentette Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselőt a magánokirat-hamisítás vádja alól - értesült a HavariaPress. Papcsák Ferenc egyéni ügyvédként 2001 augusztusában szerződést kötött a Sík Zoltán vezette Informatikai Kormánybiztosságával arra, hogy az új hírközlési törvény végrehajtási rendeletének a megalkotásában közreműködik. Az országgyűlési képviselő további megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodával, illetőleg ügyvédekkel és további gazdasági társaságokkal, hogy közreműködjenek a jogszabály előkészítésében.

Nem volt hűtlen kezelés

Az ügyészség szerint a munkáját mindenki elvégezte, azonban a gazdasági társaságok igénybevételéhez közbeszerzési eljárásra lett volna szükség, de ilyen nem volt. A vád szerint ezeket Papcsák Ferenc úgy számlázta le, mintha valamennyi tevékenységet ügyvédek végezték volna, és nem gazdasági társaságok.

A nyomozás kezdeti szakaszában még felmerült az is, hogy nem történt tényleges teljesítés, így megvalósulhatott a hűtlen kezelés is, az ügyészség azonban már csak a magánokirat-hamisítás miatt járt el, vagyoni hátrány okozását nem látta bizonyíthatónak. A megbízási szerződések eredményeként Papcsák Ferencnek mintegy 200 millió, Ormos Zoltánnak pedig 74 millió forintot utaltak át a vádbeli időszakban.

Elvégezték a munkát

Papcsák Ferenc ellen április 29-én emelt vádat az ügyészség magánokirat-hamisítás miatt. Papcsák mellett a vádlottak padján ült még Sík Zoltán volt informatikai kormánybiztos és Ormos Zoltán ügyvéd is. A vádirat szerint Papcsák Ferenc az Informatikai Kormánybiztossághoz benyújtott, teljesítést igazoló jegyzőkönyvekben, a rendeletek előkészítésében részt vett szakértők tevékenysége helyett olyan ügyvédek és ügyvédjelöltek munkavégzését is feltüntette, akik munkát nem végeztek.

Az első fokon eljáró II-III. kerületi bíróság ítélete megállapította, hogy Papcsák Ferenc és alvállalkozói a szerződésben meghatározott feladatokat elvégezték, és a teljesítési jegyzőkönyvek valós tartalmúak. Sík Zoltán volt informatikai kormánybiztos és Ormos Zoltán ügyvédet akkor 100, valamint 115 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság magánokirat-hamisítás miatt. Az elsőfokú bíróság felmentő ítéletét Papcsák Ferenc vonatkozásában a Fővárosi Bíróság is jóváhagyta.