Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Álom marad a papírmentes fővárosi önkormányzat

2001.02.07. 14:36
A papírmentes önkormányzatról, hivatalról és közgyűlésről álmodozik már több mint két éve a Fővárosi Közgyűlés Informatikai Bizottsága. A bizottság elnöke, Fried Miklós a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció tagja szerint a terv megvalósulásának három akadálya van: a főpolgármester, a belső hálózat alkalmatlansága és az egyes hivatali dolgozók technikaellenes magatartása. Az informatikai főosztály vezetője a papírmentes közigazgatást megfizethetetlennek és egyes esetekben működőképtelennek tartja.
A fővárosi polgármesteri hivatalban már több mint két éve (az informatikai bizottság 1998-as megalakulása óta) próbáljuk papírmentesíteni a fővárosi önkormányzatot és a közgyűlést - nyilatkozta az Indexnek Fried Miklós a Közgyűlés Informatikai Bizottságának elnöke, a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció tagja. - Minden évben javasoltuk az e-mail, az internet használatát a belső-külső kommunikációban, ám a vezető MSZP-SZDSZ koalíció, arra hivatkozva, hogy lennének képviselők, akik a javasolt lehetőségekkel nem élnének, elutasították a megvalósítást.

A bizottság áthidaló javaslatát, miszerint a legterjedelmesebb előterjesztéseket - forrásmegosztás, költségvetés - CD-ROM-on kaphassák meg a képviselők, időhiányra hivatkozva utasították el. A február 5-i különleges közgyűlésen előterjesztett forrásmegosztási javaslatot így több mint száz oldalon osztottak ki.

A kábelbotránypénzből finanszíroznák a tervet

Az informatikai bizottság egyik tagjával, Frolich Péterrel január 16-án nyújtottak be egy önálló javaslatot, amely közel 20 oldalon részletezi a Fővárosi Önkormányzat információgazdálkodási koncepcióját. Az elképzelés szerint a programot a - kábelbotrány kapcsán ismertté vált - védőcsövek hasznosításából befolyt 1,2 milliárd forintból elkülönített alapból finaszíroznák.

A program szerint előbb egy egységes belső hálózatot kellene megalkotni, és Fried szerint még az elektronikus aláírásról szóló törvény hiányában is ezzel a hálózattal a belső kommunikációt meg lehet valósítani. Az egyes dolgozók technika előli kategorikus elzárkózásukat szabályozással lehetne megszüntetni. A számítógéppel nem rendelkezőknek kamatmentes hitelt biztosítanák számítógép vásárlásához.

A bizottsági egyeztetés után az indítványt a főpolgármesteri hivatalhoz küldték el, a szakemberek véleményeztetése után az egyeztetett javaslatot a márciusi közgyűlés elé szándékoznak terjeszteni.

Politikai jellegű a kezdeményezés

Politikai jellegű döntésről, illetve kezdeményezésről van szó - véli a fővárosi polgármesteri hivatal részéről Blázsik Raymond informatikai főosztályvezető. A bizottság felkérése nyomán a polgármester elé került az elképzelés, miután az információgazdálkodási koncepció meglesz, azt a főjegyzőhöz, majd az aljegyzőhöz és utoljára az informatikai főosztály vezetőjéhez továbbítják . A március végi közgyűlésre való tekintettel legkésőbb március közepén az elképzelés elkészül.

Blázsik szerint a közigazgatási adatfeldolgozás papírmentesítése nem mindenhol lehetséges, egyrészt azért, mert a többi kívülálló intézménnyel sok esetben csak ,,papírral" lehet tartani a kapcsolatot. A korszerű technika használata számítástechnikai ismeretekkel rendelkező alkalmazottakat igényel és ezt egy állami hivatal - a multinacionális cégekkel ellentétben - nem tudja megfizetni. Az internetes adóbevallás is érdekes megoldás lenne, de Blázsik szerint csupán az adófizetők 1-2 százaléka élne vele.  • Vennék
  • Hírek