Viola
-5 °C
-2 °C

Notebookot kap minden képviselő

2002.11.07. 11:08
Még a téli szünet előtt 400 notebookot vásárol az Országgyűlés Hivatala a parlamenti képviselőknek - értesült a Magyar Hírlap. A hivatal a papírmentes munkára szeretne áttérni: a tervek szerint a tavaszi ülésszakon már nem futárpostával érkeznek a az előterjesztések, hanem e-mailen.
Számos nemzetközi példa szerint a papírmentes közigazgatás kialakítása súlyos anyagi terheket ró a szervezetre, és egyes esetekben nem is lehet teljesen papírmentesíteni; a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok cég ma több papírt használ, mint akkor, mikor hozzákezdett a reformhoz.

25 milliós másolat
Egy tavalyi jelentés szerint évente közel 25 millió másolat készül a parlamentben, ennek közel kétharmada a képviselőknek eljuttatott törvényjavaslatok. A parlament évente közel 65 millió forintot költ fénymásolásra, a futárszolgálatot a Belügyminisztérium biztosítja.

A hivatal komoly reményeket fűz az akcióhoz, szerintük a "ciklusonként egy erdőt kiirtó" parlamentben 90 százalékkal csökkenhet a papírhasználat. Ugyanakkor például Nagy-Britanniában sem minden parlamenti tagnak van e-mailje, így a törvények és a hivatalos papírok hagyományos módon jutnak el a törvényhozás tagjaihoz.

Átnevelés

A parlament esetében is több akadálya lehet sikernek. Ha a belső hálózat alkalmas is a feladatra, az egyes képviselők és hivatali dolgozók "technikaellenes magatartása" is meghiúsíthatja a terveket. Ezért a hivatal a téli szünetben kísérletet tesz arra, hogy minden képviselőt megbarátkoztasson a számítógéppel. Egy felmérésből kiderült, hogy égető szükség van a tanfolyamra, mivel a képviselők mindössze tíz százaléka ismeri például az elektronikus levelezés előnyeit.

Papír vs LCD

A képviselők gépei egy smart kártyán keresztül kapcsolódnának a központi szerverre, melyről minden képviselő letöltheti a törvényjavaslatokat, a módosító indítványokat, és az összes szükséges irományt. Kérdés, hogy a honatyák mekkora elhivatottságot éreznek arra, hogy a gyakran több száz oldalas dokumentumokat egy 14 colos kijelzőn olvassák.

Retro

Az MSZP már tavaly is szorgalmazta a papírmentesítést: Zuschlag János MSZP-képviselő indítványában az e-mail és internet kínálta lehetőségeket ajánlotta a papírdokumentumok böngészése helyett. Akkor a szocialisták úgy számoltak, hogy évi 70-80 millió forintba kerül a sok dokumentum fénymásolása, illetve a futárszolgálat használata, viszont 200 millió forintból 386 képviselőnek lehetne laptopot vásárolni, a költségek pedig két-három év alatt megtérülnének.

A négyszáz notebookra a Magyar Hírlap írása szerint már kiírták a közbeszerzési pályázatot, mintegy 400 millió forint értékben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!