Gerzson
-3 °C
3 °C

Deutsch felmatricázta volna a parlamenti látogatókat

Hétfőtől már csak kitűzött parlamenti belépő birtokában lehet a parlament ülésterme melletti folyosókon tartózkodni. Korábban a parlamenti látogatások rendjét szigorították azután, hogy ebben a ciklusban immár másodjára röplapokat dobáltak a Jobbik aktivistái a karzatról a képviselők közé. Deutsch Tamás fideszes alelnök egy amerikai példára hivatkozva matricát rakatott volna a parlament alkalmi látogatóira.

Hétfőtől már csak érvényes állandó belépő birtokában lehet majd a parlament ülésterme melletti folyosókon tartózkodni, döntött nemrég egyhangúlag az országgyűlés házbizottsága. A szigorítással azt szeretnék elérni, hogy nyomon követhető legyen a parlamentbe érkezők mozgása.

Eddig ugyanis az volt a gyakorlat, hogy ha valaki - nem turistaként - bejutott a Tisztelt Házba, gyakorlatilag teljesen szabadon mozoghatott egészen a kilépéséig. Így aránylag gyakori látvány a parlamenti folyosókon, hogy a különféle lobbisták sorban állnak a minisztereknél, vagy akár a kormányfőnél is, hogy személyesen hívják fel a döntéshozók figyelmét valamilyen helyi problémára, vagy éppen egy törvény megváltoztatásáért lobbiznak.

Ez most megváltozik, a mezei napi belépő nem lesz elegendő arra, hogy a folyosón tartózkodhasson a látogató, az újságírók például külön napi bilétát kapnak majd, ha nincs állandó belépőjük. Ugyanakkor a képviselők vendégeiként érkező választók eddig se nagyon tartózkodhattak a folyosókon, számukra a parlamenti karzat állt rendelkezésre arra, hogy nyomon követhessék az Országgyűlés munkáját.

Az utóbbi hetekben egyébként érezhetően nőtt a politikusok szervezésében érkező turistacsoportok száma, ami a választások közeledtével függ össze. Mostanra már várólista van, nem lehet egyből időpontot kapni, még a legfontosabb képviselő vendégei számára sem. Mostanában igen gyakori látvány, hogy az ülésteremben helyet foglaló honatya, integet karzaton helyet kapott választóinak. De például az Interparlamentáris Unió legutóbbi közgyűlésén egyenesen az elnöki emelvényről köszöntötte a soros elnök a karzaton ülő választóit.

Néhány hete egyébként már szigorították a parlamenti beléptetés szabályait, a turistákat máshol engedik ki és be, mint eddig. A szigorítás azután lépett életbe, hogy a Jobbik aktivistái Románia EU-csatlakozásának feltétel nélküli jóváhagyása ellen tiltakoztak: a karzatról röplapokat dobtak a képviselők közé. Ebben a ciklusban ez volt a második ilyen eset, először az iraki háború ellen tiltakoztak fiatalok.

Deutsch Tamás, az Országgyűlés fideszes alelnöke a házbizottságban azt javasolta, a napi belépővel érkezőket matricázzák föl, ahogy az szokás a brit törvényhozásban, vagy az amerikai Szenátusban. Deutsch az Indexnek elmondta, külföldi útjain látta a matricákat a gyakorlatban is. A matrica felragasztása után néhány órával elszíneződik, vagy egy ábra jelenik meg rajta, ami lehetetlenné teszi, hogy valaki napi matricáját a következő napra is a hajtókájára tapassza.