Valér
2 °C
8 °C

Törvénydömping kapuzárás előtt

2001.12.18. 18:03
A parlament idei utolsó, keddi ülésén számos, a kormánypártok későbbi kampánya szempontjából fontos jogszabályt jóváhagyott: elfogadták a sokat vitatott kórház-privatizációs törvényt és a még a ciklus elejére ígért nemzeti földalapról szóló jogszabályt. Tovább szigorította a parlament kormánypárti többsége a Büntető törvénykönyvet és elfogadta azt a határozati javaslatot, mely megerősíti azt a kormányzati törekvést, hogy svéd Gripen vadászgépeket szerezzen be a honvédség.
Az Országgyűlés kedden elfogadta a földtörvénycsomagot, azaz a Nemzeti Földalapról szóló javaslatot, valamint a termőföldről, továbbá a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvények módosítására vonatkozó előterjesztéseket. A Nemzeti Földalap létrehozásának szükségességét a kormány azzal indokolta, hogy Magyarországon élénkíteni kell a földpiacot, emellett az ésszerű földkészlet-gazdálkodást is lehetővé kell tenni, továbbá az állami földbirtok-politika érvényesítését is biztosítani kell.

A termőföldről szóló törvény módosításának célja, hogy a helyben lakók művelhessék a földet, illetve azok, akik e tevékenységből kívánnak megélni. Ez a jogszabály is a családi gazdaságok megerősítését hivatott szolgálni ugyanúgy, mint a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvény módosítása. Ez utóbbi módosítással a jogalkotók azt kívánták elérni, hogy a még meglévő osztatlan közös tulajdonok felszámolhatók legyenek, amennyiben erre tulajdonosi igény van. A termőföldről szóló törvény módosítása határozza meg, hogy a jövőben mi tekinthető családi gazdaságnak, illetve ki tartozik a családi gazdálkodók körébe.

Kormánypárti igen a kórháztörvényre

Az Országgyűlés 188 igen szavazattal, 154 ellenében, 5 tartózkodással kedden elfogadta az egészségügyi közszolgáltatások nyújtásáról, valamint az orvosi tevékenység végzésének formáiról szóló, kórháztörvényként ismertté vált előterjesztést. A jogszabályt annak ellenére fogadták el, hogy a tervezetet elsőkörben visszadobta az egészségügyi bizottság, mert még a fideszes képviselők sem szavazták meg az indítványt. A Magyar Orvosi Kamara a kezdetektől ellenzte a jogszabály elfogadását, és legutóbbi küldöttgyűlésükön úgy foglaltak állást: a jogszabály nem megoldás az egészségügy bajaira, ezért nem támogatják annak elfogadását, sőt készek akár tüntetni vagy sztrájkolni is.

A törvény a részben vagy egészben az államháztartás terhére finanszírozott körbe sorolja az egészségügyi közszolgáltatásokat, amelyekről az állam a helyi önkormányzatok, az egészségügyi tárca, az egészségügyi közintézményt fenntartó minisztériumok, az orvostudományi képzést folytató felsőoktatási intézmények és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) útján gondoskodik. A jogszabály rögzíti: bármely egészségügyi szolgáltató jogosult lehet egészségügyi közszolgáltatás ellátására, ha az OEP-pel finanszírozási szerződést köt.

Szigorított Btk.

A korrupció elleni hatékony törvényi fellépés igényével, az európai uniós jogharmonizációval, illetve a nemzetközi egyezményekhez való igazodással indokolta a kormány a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, amelyet 315 igen szavazattal, 19 nem ellenében, 2 tartózkodással fogadott el az Országgyűlés kedden. A törvény értelmében megváltozik a bűnszervezet fogalma, és jelentősen szigorodik a bűnszervezetben való részvétel büntetési tétele. A jogszabály a pénzhamisítás büntethetősége körében fokozott védelmet biztosít az új európai pénznemnek, az eurónak. Új rendelkezések lépnek életbe a vallási tisztelet tárgyaira elkövetett lopás, sírrongálás esetében. A törvény emeli a közélet tisztasága elleni bűncselekmények büntetési tételeit, ezzel egyidejűleg meghosszabbítva e bűncselekmények elévülési idejét.

Zöld út a Gripeneknek

A parlament jóváhagyta azt a kormány-előterjesztést, melynek alapján Magyarország 14 darab svéd Gripen gépet vásárol, ezzel fejlesztve a légvédelmet. A vadászgépbeszerzéskor két értékelhető ajánlat közül választotta a kabinet a Gripeneket, így alulmaradt a megmérettetésben az amerikai F16-os.