Valér
-2 °C
0 °C

Medgyessy részt venne a Fidesz kongresszusán

2002.11.12. 15:05
Medgyessy Péter miniszterelnök szívesen elmenne a Fidesz december 7-ére összehívott Európai Uniós kongresszusára. A kormányfő a kedd reggeli Napkelte című műsorban kijelentette: a csatlakozásról nem lehet össze-vissza beszélni. A Fidesz szerint ennek nincs akadálya, ha Medgyessy Péter belép a pártba.
Medgyessy Péter miniszterelnök nagy megtiszteltetésnek venné, ha meghívnák a Fidesznek az európai uniós csatlakozással foglalkozó decemberi kongresszusára és fel is szólalhatna azon. A kormányfő a Magyar Televízió Napkelte című műsorának adott keddi nyilatkozatában úgy vélte: nem kellene kizárni a lehetőségét, hogy egy párton kívüli miniszterelnök, aki az ország ügyeiért felelős, meghívást kapjon a legnagyobb ellenzéki párt kongresszusára.

Minden párttag felszólalhat

Nincsen akadálya annak, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök felszólaljon a Fidesz december 7-i kongresszusán, ehhez csupán belépési nyilatkozatot kell kitöltenie - reagált a kormányfő felvetésére Rogán Antal a párt alelnöke. A Parlament postázójában tartott sajtótájékoztatóján a politikus bejelentette: levélben válaszolt a kormányfőnek. Ebben tájékoztatta a miniszterelnököt arról, hogy a Fidesz kongresszusán minden párttag felszólalhat amennyiben a területileg illetékes csoport küldötté választja.

Feltételek

"Bár ilyen ilyen hirtelenséggel megfogalmazott belépési szándéka meglepett, nem szeretném, ha a szükséges ismeretek hiányában felszólalási szándéka meghiúsulna" - fogalmaz a levélben Rogán. A politikus a továbbiakban ismerteti a belépés feltételeit. Felhívja a figyelmet, hogy az ehhez szükséges kérdőívben az egykori III/III-as ügyosztályra, illetve az esetleges munkásőri múltra vonatkozó részeket nem kötelező kitölteni. Rogán hangsúlyozza azt is, hogy pártja alapszabálya értelmében a Magyar Köztársaság mindenkori miniszterelnöke szavazati joggal vehet részt a párt elnökségi ülésén, amennyiben a Fidesz tagja.

Akár hetente

A Fidesz országos választmánya hétfői ülésén jelentette be: Európai Uniós kongresszust hív össze december 7-ére, ahol egyetlen napirendi pontként a csatlakozás ügyét tárgyalják.

Áder János ügyvezető alelnök ugyancsak hétfőn közölte: A Fidesz elvárja, hogy az integráció alapvető kérdéseiben a kabinet törekedjen a politikai erők konszenzusára és rendszeresen - akár hetente - tájékoztassa a pártokat és a közvéleményt a konzultációk menetéről.

Tisztázza magával

Medgyessy Péter a kedd reggeli Napkeltében elmondta még: Itt az ideje, hogy a Fidesz tisztázza magával, milyen a viszonya az Európai Unióhoz, ugyanis - mint hozzátette - össze-vissza nem lehet beszélni ezekről a kérdésekről. Medgyessy Péter leszögezte azt is, hogy a jelenlegi kormány tisztában van az európai uniós csatlakozás előnyeivel és kihívásaival. - Ez a kormány nem paranoid, pontosan tudjuk, hogy az európai uniós csatlakozás mivel jár - fogalmazott a miniszterelnök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!