Szemét vagy hulladék?

2008.11.22. 11:22

Hulladék: azok az anyagok, amelyek keletkezésük helyén (háztartás, gyárak, mezőgazdaság, stb.) haszontalanná váltak, de anyagfajtánként külön kezelve, szelektíven gyűjtve még másodlagos nyersanyagként hasznosíthatók.
Szemét: olyan haszontalanná vált anyagok, amelyeket nem tudunk, vagy nem akarunk tovább használni, a gazdaság körforgásából kikerülő, általában vegyesen tárolt anyagok.

A fenti definíciók A hulladék érték című kiadványban olvashatóak, amit sok fővárosi megtalálhatott a postaládájában az utóbbi hetekben, a rövid összefoglaló minden olyan információt tartalmaz, amit a budapesti szelektív hulladékgyűjtésről tudni lehet. A kiadvány a fővárosi önkormányzat, a Fővárosi Közterület-felügyelet és az Öko-Pannon Kht. támogatásával készült.

Érdekes adatokat is közölnek, így például azt, hogy Magyarországon egy ember egy év alatt 242,5 kilogramm szilárd háztartási hulladékot termel, ez naponta 0,66 kilót jelent. A fővárosban keletkezett háztartási hulladék legnagyobb része, 24,4 százalék biológiailag lebontható anyag, 18,5 százaléka műanyag, 3,1 százaléka üveg, 5,2 fém, 6,5 papír, 3 karton, fél százaléka pedig veszélyes hulladék.