Visszaváltják a műanyag palackokat és a sörös dobozokat

2009.01.23. 15:43

Visszaváltják az eldobható PET-palackokat és alumínium dobozokat a 37 magyarországi Tescóban, minden 5 alumínium doboz után 10 forintot, 5 PET-palack után pedig 5 forintot fizetnek.

A vásárlók az üvegvisszaváltóban leadott vagy az automatába bedobott italcsomagolás után járó összeget levásárolhatják az áruházban, amivel arra akarják ösztönzi a vásárlókat, hogy visszavigyék az üres palackokat. A hipermarket a hulladékot az üvegvisszaváltóban szelektálja, bálázza, majd a szerződött hulladékkezelőn keresztül eljuttatja a hulladékhasznosítóhoz.

A Cora két áruházában, Budaörsön és Budakalászon is hasonló feltételek mellett lehet visszaváltani a PET-palackokat, azzal a különbséggel, hogy ott felszereltek palackzsugorító gépet is. A Thermopress névre hallgató eszköz a palackok eredeti térfogatát 92 százalékkal csökkenti, ami a szállítási költségek csökkenése mellett 75 százalékkal csökkenti a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét (a számításba belekalkulálták a palackzsugorító gép működése közben felhasznált áramot).

A Corában szintén ötösével veszik vissza a műanyag palackokat: ha másfél literesnél kisebb, darabonként 1 forintért, ha másfél literes, vagy annál nagyobb, darabonként 2 forintért. Külön árak vonatkoznak a zsugorított PET-palackok visszaváltására, darabonként 1 forinttal többet fizetnek ezekért. A hulladék-visszaváltási rendszer december közepe óta működik ebben a két áruházban.

Magyarországon jelenleg évente közel 1 milliárd alumínium dobozt és csaknem másfél milliárd darab PET-palackot hoznak forgalomba, de ezeknek egyelőre csak kis hányadát gyűjtik vissza. A PET-palackoknak például 15 százalékát gyűjtik szelektíven, és mindössze 7-8 százalékánál megoldott az anyagában történő újrahasznosítás.

"A másfél milliárd darab, csaknem 60 ezer tonna súlyú PET-palackkal 30 ezer darab 60 köbméteres kamiont lehetne megtölteni, melyeket egymás mögé állítva a kamionsor csaknem 475 kilométer lenne, azaz Záhonytól Hegyeshalomig érne" - érzékeltette a mennyiséget Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, mikor pénteken bemutatták az új rendszert a budaörsi Tescóban.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy mivel az italcsomagolásokat a hulladék-feldolgozók újrahasznosítják, ismét termék lehet belőlük, így csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás, ami hozzájárul a klímavédelemhez. Szabó Imre egy mechanikus palackprést is ajándékozott az áruháznak, amivel akár kilenced részére lehet tömöríteni a visszahozott hulladékot.